Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Restanten van mijn dochtertje


18 januari 2020

Vraag nummer: 59780

Denk dat niet mag, maar stel toch de vraag. 45 jaar geleden mijn acht maanden dochtertje overleden. De restanten die er nog zijn zou graag weer bij mij hebben.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Men kan de stoffelijke resten van een overledene niet opgraven en thuis bewaren. Ook na de ruiming van een graf moeten resten altijd op een begraafplaats blijven, tot ze geheel zijn vergaan. Kind of volwassene, maakt geen verschil.

Er is echter wel een andere mogelijkheid om de stoffelijke resten van een overledene thuis te krijgen, namelijk door de resten op te laten graven en te cremeren. Zie de vragen en antwoorden over opgraven en cremeren in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'. Diverse vragen gaan ook over de kosten.

Het is echter de vraag in hoeverre er na 45 jaar nog stoffelijke resten zijn. Per slot is het de bedoeling van begraven dat de stoffelijke resten vergaan en in de aarde worden opgenomen. Hoe snel dat proces van vertering gaat, verschilt van begraafplaats tot begraafplaats, de grondsoort en de zuurgraad en de vochtigheid van de grond. Het hangt ook af van de diepte van begraven en het volume van de overledene. Een jong kind verteert eerder dan een grote volwassen man.

Het lijkt mij verstandig om een goed gesprek hierover te hebben met de beheerder van de begraafplaats. Die moet ervaring hebben met wat er na 4 decennia nog teruggevonden wordt. Of niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE