Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reactie op 4049 Herbegraven alg begraafplaats Den Haag?


24 februari 2004

Vraag nummer: 2917  (oude nummer: 4053)

Geachte heer Van der Putten,

Zou het kunnen zijn dat de vraagsteller bedoelt dat de vader in een algemeen (dus met "vreemde" mensen) graf is begraven? Ik heb wel eens begrepen dat het herbegraven dán een stuk ingewikkelder is?

Hartelijke groet,
A. Schuil-Butter

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk inderdaad ook dat de vraagsteller een algemeen graf bedoelde.
Dan is herbegraven inderdaad soms wat ingewikkelder, maar niet na 10 jaar. En hier waren die 10 jaar (de wettelijke termijn van grafrust) nu net verstreken. Daarom is volgens de vraagsteller sprake van het ruimen van het graf eind dit jaar. In dat geval is er m.i. geen enkele complicatie te bedenken.

Herbegraving vanuit een algemeen graf ligt inderdaad moeilijker, als er boven betrokkene inmiddels al iemand anders begraven is. Anderzijds is het zo dat juist in een algemeen graf men geen zeggenschap heeft over het er wel of niet uit mogen opgraven. Formeel wettelijk hebben de nabestaanden van anderen daarom geen veto-recht. Wél moet de burgemeester het 'algemeen belang' afwegen.
Als opgraving onwenselijk is, wordt juist vaak geadviseerd om te wachten tot 10 jaar na de begraving. Omdat dan de wettelijke termijn van grafrust verstreken is.

Omdat de door de vraagsteller beschreven situatie (er nadert een ruiming) 'ideaal' is, kan ik me niet voorstellen dat er problemen zijn en heb ik geadviseerd om nog maar eens te overleggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE