Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Procedure aanvraag opgraving


16 april 2022

Vraag nummer: 64773

Beste heer Putten,
Mijn moeder ligt begraven in islamitische begraafplaats in Almere maar haar wens was altijd om in Marokko begraven te worden. Helaas was dit vanwege Corona / Luchtruim Lockdown niet mogelijk. Zij ligt binnenkort (22mei) twee jaar begraven in Almere. Hoe verloopt de procedure van opgraving? Moet ik dit bij gemeente Almere aanvragen of bij de gemeente Amsterdam waar ze heel haar leven heeft gewoond en ingeschreven stond. Alvast bedankt voor uw reactie. Groet, Noor

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zie over opgraven en herbegraven:


Voor een herbegraving is een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Als er een vergunning is, is de houder van de begraafplaats verplicht om aan de opgraving mee te werken. Soms kunnen de medewerkers van begraafplaatsen zelf de opgraving doen; soms niet. Dan moet een extern bedrijf worden ingeschakeld.

Ik heb toevallig gezien dat er ongeveer 3 maanden geleden een islamitisch bedrijf is opgericht op opgravingen en vervoer te regelen. Dat zal wel te googlen zijn.

Er is echter een probleem. En dat is dat het landelijk beleid van burgemeesters is, al tientallen jaren lang, om alleen vergunning voor een opgraving te geven als betrokkene minder dan 2 maanden ervoor overleden is. Of juist alleen als iemand minstens 10 jaar geleden overleden is. In het eerste geval is het lichaam nog intact. In het tweede geval is er een schoon skelet.
Uitzonderingen op deze beleidslijn zijn mogelijk, maar dan moet er een heel dringende reden zijn. De sluiting van het luchtruim voor Marokko is anderhalf jaar geleden opgeheven. Waarom is moeder toen niet meteen zo snel mogelijk naar Marokko overgebracht? Ik denk dat de gemeente Almere die vraag aan u gaat stellen.

Zie ook de honderden eerdere vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >