Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ouders herbegraven (op een niet toegestane wijze) 1


5 april 2018

Vraag nummer: 54519

Geachte heer van der Putten,
Mijn vader is in 1967 en mijn moeder in 1977 overleden. De grafrechten van hun graf heb ik per 1-1-2018 opgezegd. Ik heb geïnformeerd en de kans is groot dat er nog bot resten aanwezig zijn. Deze bot resten zou ik graag in een eenvoudige daarvoor bestemde zak willen herbegraven in het graf van mijn broer, op hetzelfde kerkhof.
Ik heb gelezen dat in de meeste gemeenten men dit doet in combinatie met het begraven van een nieuwe overledene op deze plek. Deze vorm van ruimen hanteert men vaak daags voor of op de ochtend van de begrafenis. De kosten van het delven zijn dan niet voor mij.
Ik heb deze mogelijkheid voorgelegd aan de burgemeester. Hij geeft echter geen toestemming voor deze werkwijze. Wel geeft hij toestemming om de aanwezige resten te herbegraven wanneer deze apart worden opgegraven en herbegraven. Deze wijze wordt voor mij aanzienlijk duurder. Wat vind u hiervan?
Met vriendelijke groet, J.v.d.Slikke

Antwoord:

Geachte heer,

Wat ik er persoonlijk van vind, is niet relevant. Het gaat er om wat wettelijk wel of niet mag.

De wet schrijft voor dat iedere overledene die in een ander graf wordt herbegraven, een eigen volwaardige plek moet krijgen. Het samenvoegen van botten voor een herbegraving is niet toegestaan.
Als u de stoffelijke resten van uw ouders in het graf van uw broer wilt herbegraven, kan dat alleen als het graf van uw broer een 3-persoons graf is en de stoffelijke resten van uw ouders niet vermengd worden.

De burgemeester geeft terecht geen vergunning voor het opgraven en herbegraven van uw ouders op de door u gewenste wijze. Want dat is in strijd met de wet.
Of iets goedkoper of duurder is, rechtvaardigt niet het handelen in strijd met de wet.

Ik begrijp indirect dat de begraafplaatshouder aan de door u gewenste werkwijze wil meewerken. Maar daarbij handelt de begraafplaats ook in strijd met de wet.

Ik zie overigens nog wel een 'ontsnappingsgaatje' en dat is dat het graf van uw broer stapsgewijs geschud wordt, als uw broer lang genoeg geleden begraven is (minimaal 10 jaar) en de begraafplaats het schudden van graven mogelijk maakt. Dat laatste weet ik niet, want u schreef niet om welke begraafplaats het gaat. Maar de vraag is of dat per saldo de hele actie goedkoper maakt.

Misschien is het gewoon het goedkoopste om het graf van uw ouders te handhaven.

Zie ook andere vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven (of cremeren)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag 'Ouders herbegraven (op een niet toegestane wijze) 2'


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE