Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opheffing graf (overledende laten cremeren)


17 november 2007

Vraag nummer: 5065  (oude nummer: 9898)

hallo wij zitten met en probleem ,of eingelijk een verzoek ,
de vrouw van mijn friend is voor + 30 jaar terug overleden , en toen is er een dubbele graf gekocht . toen niet verder over na gedacht ,maar nu is mijn friend op de leeftijd dat men na gaat denken over de dood , met de gedachten dat hij helemaal niet begraven wil worden als de tijd gekomen is . en wij zijn nieuwe gezin en natuurlijk zijn kinderen uit vorige relatie (van overleden vrouw )hebben een verzoek gedaan bij de uitvaart ver. dat als hij komt te overlijden hij cremeerd wil worden en dat zijn overleden vrouw uit het graf ook nog gecremeerd, kan worden ,en het bestaande graf van de hand gedaan kan worden . maar volgens de begr onderneming is dit niet mogelijk .of misschien alleen gerechtelijk ,zou u hier antwoord op hebben , bvd gr

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is geen enkel probleem om de stoffelijke resten van de overleden vrouw van uw vriend op te laten graven en te laten cremeren. Er is verlof nodig van de burgemeester en van de officier van justitie; dat is in dit soort gevallen een formaliteit. Dat krijgt uw vriend altijd.
Zie de vragen in de sub-rubriek ‘Opgraven en herbegraven (en cremeren)’ en ‘Overig cremeren’.

Wat het oude graf betreft: er zijn twee mogelijkheden. Uw vriend kan afstand doen van het graf. Dan vervalt het aan de begraafplaats; hij krijgt geen geld terug. Maar er zijn dan ook geen verplichtingen meer, zoals eventueel onderhoud.
Een andere optie is dat uw vriend het graf laat overschrijven op een van de kinderen of een ander familielid; wellicht hebben die er later nog iets aan.
Het is niet mogelijk en gebruikelijk om het graf aan vreemden te verkopen; de regels van de meeste begraafplaatsen staan dat niet toe; een graf moet binnen de familie blijven. Bovendien zijn er nauwelijks of geen mensen die een graf van een ander willen overnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE