Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving van mijn moeder, door nalatigheid van huisarts.


15 januari 2016

Vraag nummer: 44858

Mijn moeder is in mei 2013 plotseling overleden.In januari van 2013 is zij nog geopereerd aan haar heup die was gebroken , ze hebben er toen een pen ingezet. Voor de operatie is ze medisch helemaal nagekeken of zij wel onder narcose zou kunnen i.v.m c.o.p.d. Ook haar hart is goed onderzocht en alles was oke om te worden geopereerd. Begin april heb ik bij de huisarts aan de bel getrokken omdat de verpleging zei dat mijn moeder bleef afvallen en bloed plaste. Ze heeft toen een kuurtje gehad voor blaas ontsteking. Twee weken later weer aan de bel getrokken omdat zij bleef afvallen en nog bloed plaste.Ik heb toen bij de huisarts gevraagd om de flesjes nutri drink. Daar ging mijn huisarts niet mee accoord maar is ook niet 1x bij mijn moeder langs geweest.5 dagen later komt mijn man s'morgens bij mijn moeder en treft haar dood in bed.Toen de huisarts kwam vertelde hij dat de doodsoorzaak een hart stilstaand is geweest???????????????Ik ben zelf ziek en lig al jaren op bed hierdoor,maar nu de tijd verstrijkt moet ik er steeds meer aan denken dat de doodsoorzaak bij mijn huisarts ligt en die nalatig is geweest door geen huisbezoek af te leggen toen er diverse malen werd gezegd dat mijn moeder puur bloed plaste. Zelf denk ik dan ook dat mijn moeder is overleden door nierfalen en omdat de huisarts niet heeft ingegrepen hierdoor is overleden.Hoe kan ik nu bewijzen dat dit zo is zodat mijn eigen leven weer wat dragelijker word?
Ik zou graag een autopsie van mijn moeder willen hiervoor.
Kan u mij a.u.b helpen hoe ik nu verder moet.

Met vriendelijke groet.
XX {dochter}

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb uw naam verwijderd. Met zo'n persoonlijk verhaal lijkt mij dat verstandig.

Ik heb geen verstand van medische kwesties en kan u niet vertellen of een onderzoek aan het stoffelijk overschot van uw moeder nog wel mogelijk is.
Ik heb wel verstand van juridische zaken rond begraven en cremeren en ik kan u zeggen dat voor een opgraving ten behoeve van autopsie een vergunning van de burgemeester nodig is. Te verwachten valt dat een burgemeester die vergunning alleen wil geven als duidelijk is dat een autopsie van uw moeder mogelijk is en zinvol is. Er moet dus wat vooronderzoek gedaan worden.

Alleen bij een strafrechtelijk onderzoek is geen vergunning van de burgemeester nodig.
Voor opgraving ten behoeve van autopsie is ook de toestemming nodig van de rechthebbende op het graf van uw moeder. Als dat bijvoorbeeld een broer of een zus is, moet die er mee instemmen.

Ik adviseer u dus om eerst te (laten) onderzoeken of nog wel aannemelijk gemaakt kan worden dat de huisarts nalatig is geweest. Hebt u zelf - eventueel samen met een vertrouwenspersoon - met de huisarts over uw twijfels gesproken? Het lag voor de hand om dit meteen na het overlijden van uw moeder te doen.

Ik zou niet weten waar u terecht kunt met een klacht over vermeende nalatigheid van een huisarts. Misschien kunnen de Geneeskundige Inspectie, het Landelijk Meldpunt Zorg, uw borgverzekeraar of de Landelijke Huisartsen Vereniging of uw huidige huisarts te verwijzen.

Als u een opgraving en een autopsie wenst, zijn de kosten natuurlijk in eerste instantie voor uzelf. Het gaat overigens niet alleen om een opgraving maar na onderzoek ook om een herbegraving. Of u later eventueel een deel van de kosten op de huisarts kunt verhalen, valt nu nog niet te voorspellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE