Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving kindergraf 50 jaar oud


3 november 2003

Vraag nummer: 2612  (oude nummer: 3316)

In onze gemeente is het gebruikelijk om opgravingen door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Thans wordt een opgraving gevraagd van een kindergraf van 50 jaar geleden. Is dit voorschrift verbonden aan een vergunning tot opgraving in dit geval niet te zwaar!

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijk voorschrift of iets dergelijks om een opgraving of ruiming door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Maar als iemand recent begraven is, kan het opgraven een flinke psychische belasting voor het personeel zijn. Dan kan het inschakelen van derden zinvol zijn. En veel kleine kerkelijk begraafplaatsen hebben ook geen mensen in dienst die dit soort werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dan is het inhuren van derden ook praktisch.

Maar ik ben het helemaal met u eens dat de opgraving van resten uit een kindergraf (of gewoon graf) van 50 jaar geleden geen klusje is waarvoor je zware middelen moet voorschrijven. In feite kan iedereen het doen. Ook voorschriften inzake beschermende kleding en het afzetten van de locatie met schermen en zo zijn dan eigenlijk te zwaar. Gewoon op een stil moment de werkzaamheden uitvoeren, geen domme dingen doen zoals met blote handen de werkzaamheden uitvoeren en direct tussendoor de boterhammen opeten, en tegen eventueel nieuwsgierig publiek zeggen dat men niet te dicht in de buurt moet komen, is m.i. voldoende.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE