Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving ivm begraven verkeerde plek?


4 juli 2017

Vraag nummer: 51214

Mijn moeder heeft een jaar geleden met mijn vader een graf gereserveerd ivm haar terminale ziekte. Dit betrof een twee persoonsgraf. Na het overlijden en begraven van mijn moeder kreeg mijn vader de brief dat het niet mogelijk was twee diep te begraven ivm grondwater. De locatie was naast mijn opa en oma en een twee persoonsgraf van mijn oom. Ook bleek dat de plaats waar mijn moeder begraven ligt niet de gereserveerde plek betrof. Welke rechten hebben we?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vader hoeft dit natuurlijk niet te accepteren. Het is een buitengewoon vreemde zaak dat uw vader NA de begrafenis van moeder een brief krijgt dat het niet mogelijk was om twee diep te begraven. Dat hoeft hij natuurlijk niet te accepteren.

De begraafplaatshouder moet van tevoren weten en zeggen welk graf voor 2 personen kan worden uitgegeven. Als het graf eenmaal is uitgegeven, kan men dat niet veranderen.
Het is natuurlijk niet acceptabel dat uw moeder blijkbaar te ondiep is begraven en ook nog eens op de verkeerde plaats. Waarbij ik dan tevens denk: "Hoe kan dat?" Want uw vader moet dan toch ook gezien hebben dat het niet het graf naast opa en oma was.

Dit moet de begraafplaats corrigeren.

Welke mogelijkheden er zijn, kan ik niet precies zeggen. Dat hangt af van hoe lang geleden e.e.a. gebeurd is en wat wie precies wanneer heeft gedaan.
Ik denk dat uw vader er verstandig aan doet om een advocaat in de arm te nemen.

Ik adviseer uit voorzorg ook zo snel mogelijk een vergunning van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt voor de opgraving en herbegraving van uw moeder aan te vragen. Dit uit voorzorg, omdat wanneer de begrafenis te lang geleden is, het een probleem gaat worden om een vergunning te krijgen. Uw vader kan de vergunning aanvragen en kan uitleggen dat moeder in een 2-persoons graf begraven behoorde te worden, maar dat dat niet gebeurd is. En dat ze ook nog eens in het verkeerde graf is gelegd.
Een ander aspect van het geheel is dat de begraafplaats de kosten van de op- en herbegraving moet vergoeden. Daar hebt u die advocaat voor nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE