Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving en herbegraven (in tijden van Corona voor begraving in andere delen van de wereld)


24 mei 2020

Vraag nummer: 60827

Mogelijke casus:
Een moslim, die in principe in zijn herkomstland begraven wil worden, moet door het (Corona)reisverbod noodgedwongen in Nederland begraven worden.
Zover mij bekend is er een grafrust van 10 jaar voordat betrokkene opgegraven mag worden voor vervoer en herbegraven in het buitenland.
Klopt dit?

Antwoord:

Geachte heer,

In principe klopt dat, als uitgangspunt.
Het einde van de wettelijke grafrust is echter niet automatisch een vrijkaartje voor opgraving. De overledene kan zelf in zijn testament andere keuzes gemaakt hebben.
En een korte termijn na de begrafenis mag er ook opgegraven worden.

Het landelijk gangbare beleid dat burgemeesters bij opgravingen volgen en dat in jurisprudentie al vele tientallen keren bekrachtigd is, is dat opgegraven kan worden als dat verzoek is gedaan binnen 2 maanden na de begrafenis en na 10 jaar na de begrafenis.
Er is geen noodzaak dat een opgraving ook daadwerkelijk binnen 2 maanden wordt uitgevoerd. Na de aanvraag is er nog rek. De gedachte daarachter is dat als bijvoorbeeld een andere nabestaande een bezwaarschriftenprocedure begint tegen de vergunning tot opgraving, dat niet automatisch mag leiden tot het niet meer kunnen uitvoeren van de vergunning. En ook dat als de vergunning eerst wordt geweigerd en daartegen een bezwaarschrift wordt ingevoerd, men in een heroverweging wel een vergunning moet kunnen krijgen, die dan nog effect kan hebben.

Als de aanvraag tijdig (binnen 2 maanden) is gedaan, is er redelijkerwijs nog speelruimte in de uitvoering.

Ik heb deze vraag de afgelopen weken ook van andere gemeenten gekregen. En natuurlijk hetzelfde antwoord gegeven.
Ik heb gehoord dat de ene burgemeester er soepel mee wil zijn en de andere niet. Niet alleen Noord-Afrikaanse moslims hebben hier een probleem mee, ook andere mensen die begraven zouden willen worden in andere delen van de wereld, waar hun wortels liggen. Ook naar Noord- en Zuid-Amerika is op dit moment geen transport mogelijk. Er is (bijna) geen vliegverkeer en grenzen zijn gesloten. Dat kan overigens van dag tot dag veranderen.

Zie eerdere vragen en antwoorden over de procedure en termijnen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE