Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving (en cremeren) om te voorkomen dat graf wordt geruimd


29 december 2007

Vraag nummer: 5078  (oude nummer: 10011)

ik had twee vragen
mijn vader is achtien jaar geleden overleden en mijn moeder elf jaar
nu zaten we over de toekomst na te denken over de grafrechten en de kosten als wij er niet meer zijn en er betaald niemand worden de graven geruimt en dat is iets wat wij niet willen dus zaten wij over een crematie te denken maar wij weten niet wat de kosten daarvan zijn, wij zijn met acht kinderen hoe zit het als een kind er niet mee instemt kunnen wij dan nog mijn ouders laten opgraven en laten cremeren.groetjes sandra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is altijd mogelijk om een overledene op te laten graven en te laten cremeren. Wat de kosten zijn, is moeilijk te zeggen, omdat het van diverse factoren afhangt. Een 'technische' crematie kost ongeveer 800,- euro per overledene (er mag wettelijk niet samen worden verbrand; iedere overledene moet altijd apart. Dat is een wettelijke garantie dat as nooit 'zomaar' vermengd kan worden). Maar er zijn ook kosten van de opgraving en van het transport en soms heft een (gemeentelijke) begraafplaats ook een soort belasting op het opgraven. Dat kan variƫren van een paar honderd tot een paar duizend euro. U kunt dat het beste bij de administratie van de betreffende begraafplaats navragen.

Overigens is het ook mogelijk om vooruit te regelen dat de grafrechten tot in lengte van jaren betaald gaan worden. Bij een begraafplaats kan men dat niet lange tijd vooruit regelen, omdat de wetgever vast heeft gelegd dat men alleen in stapjes van 10 jaar mag verlengen en dat men die verlenging telkens alleen mag betalen aan het einde van een termijn.
Men kan dit echter vooruit regelen bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die geld in beheer neemt om telkens om de 10 jaar te verlengen. Voor lange termijnen is dit relatief goedkoop, omdat men verdisconteert dat het geld in de tussentijd een bepaald rendement zal maken. U kunt bij Grafzorg altijd vrijblijvend een kostenopgave vragen. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het kostenniveau van de betreffende begraafplaats.

Het is niet nodig voor opgraving en crematie, dat alle kinderen van de overledene(n) er mee instemmen. Het is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het kind op wiens naam het graf staat. Als die wil opgraven en cremeren, mag dat in principe. Voor de opgraving is verlof van de burgemeester en voor de crematie verlof van de officier van justirie nodig. Een ander kind kan tegen zo'n verlof bezwaar maken, maar hij/zij zal dan natuurlijk wel met goede argumenten moeten komen. Alleen een 'Ik wil het niet', zal niet helpen. Hij/zij zal bijvoorbeeld hard moeten maken dat zijn/haar ouders dat beslist niet wilden.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Opgraven (en herbegraven)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat na ruim 4 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE