Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving broertje


13 juni 2015

Vraag nummer: 42613

Goedemorgen,

Helaas hebben wij ons broertje op 1 mei jl. moeten begraven. Wij hebben hem begraven bij zijn moeder die hij zo miste. Mijn vader, waar ik geen contact mee heb al 5 jaar, heeft hier toestemming voor moeten geven omdat hij de grafrechten heeft. Hij heeft hier akkoord voor gegeven.
(mijn ouders waren gescheiden, maar nog steeds samenwonend. En bij haar overlijden hebben wij alles afgestaan, ook de grafrechten, niet wetende dat de relatie heel slecht zou worden).
Vorig jaar heeft mijn broertje ook het contact verbroken met onze vader. Dus wij hadden allebei geen contact meer met hem, en reageerde ook niet meer op zijn emails oid.
Omdat mijn vader getekend had zodat mijn broertje bij onze moeder kon komen te liggen hebben wij hem toegelaten bij de begrafenis met gepaste afstand. Want de wens van mijn broertje was immers: ik wil niet dat pa op mijn begrafenis komt!
Nu zijn we ruim een maand verder en blijven de problemen zich opstapelen. Nu zijn er alweer discussies over de steen.
We zijn dit meer dan zat! En zouden rust willen, voor onszelf maar ook voor mijn broertje.
We willen hem zijn eigen graf geven zodat wij zelf grafrechten hebben en zelf kunnen beslissen wat voor steen etc. Is dit mogelijk? En welke wegen zouden we evt kunnen bewandelen om het uit te zoeken?
Ik hoop snel wat te horen van u en alvast bedankt voor uw reactie.

MvG,
Danielle

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor opgraving is een vergunning nodig van de burgemeester. Gewoonlijk wordt die vergunning gegeven als de aanvraag binnen 2 maanden na het overlijden wordt gedaan. In dit geval adviseer ik u om zo snel mogelijk, binnen enkele dagen, de vergunning aan te vragen.
Zie over opgraven en herbegraven ook:


Maar dan. De rechthebbende op het graf moet ook toestemming geven voor de opgraving. Of uw vader die toestemming geeft, is nu nog onbekend. Maar dat vind ik nu even van later zorg. Uw eerste zorg is om de aanvraag tijdig bij de burgemeester te leggen. Want als u over de termijn van 2 maanden bent, wordt alles en stuk moeilijker.
Het gaat om de burgemeester van de gemeente waar uw broertje begraven is.

Als uw vader geen toestemming geeft voor de opgraving, moet u het Juridisch Loket of een advocaat raadplegen. Misschien moet het dan op een rechtszaak aankomen. Maar natuurlijk moet u eerst proberen lom in goed overleg zijn toestemming te krijgen.

In elk geval moet u eerst beginnen met het schriftelijk aanvragen van een verlof tot opgraving bij de burgemeester. U moet gewoon het hele verhaal opschrijven wat er allemaal gebeurd is en dan de wens uitspreken dat uw broer een eigen graf krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE