Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven voor aflopen 10 jaar grafrust


21 juli 2015

Vraag nummer: 43095

Beste heer Van der Putten,
we hebben een verzoek binnen gekregen om iemand op te laten graven, voordat de termijn van 10 jaar verlopen is, de termijn verloopt in november en verzoekers willen dit begin september laten plaats vinden (samenvallend met zijn verjaardag). Is er een mogelijkheid om hier verlof voor te vragen bij bijv. de officier van justitie of moet ik dit verzoek zonder meer afwijzen
alvast bedankt voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is niet verboden om iemand binnen 10 jaar na zijn overlijden op te graven, mits er daarna een herbegraving is of een crematie volgt.
Er mag binnen 10 jaar geen opgraving zijn met als doel om het graf te ruimen. Ruiming binnen 10 jaar is wettelijk niet toegestaan.

Verlof voor de opgraving geeft - altijd - de burgemeester van uw gemeente. Ook wanneer de opgraving na 30 of 200 jaar plaats vindt. Gewoon altijd, ook wanneer het gaat om een opgraving na 1 dag of een maand. 10 jaar is geen grens voor wel of geen verlof tot opgraving.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


De officier van justitie is niet bevoegd om verlof tot opgraving te geven. Die kan alleen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek een opgraving gelasten; maar dat is niet hetzelfde als een vergunning.

Vaak wordt door gemeenten de beleidsregel gehanteerd dat een opgraving kan worden geregeld binnen 2 maanden na het overlijden of na 10 jaar. Maar dat is geen wet. Als de burgemeester van mening is dat in het door u beschreven geval een paar maanden ook weinig meer uitmaakt en alleen een star formalisme zou zijn, kan hij ook nu vergunning geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
T
IP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE