Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven van een overledene door een eigen grafdelver van de rechthebbende?


22 maart 2016

Vraag nummer: 45627

Mag een rechthebbende zelf opdracht aan een grafdelver geven om een overledene waarvan de grafrust is verlopen op te graven? In onze gemeente hebben we daar een vast bedrijf voor. Nu wil een rechthebbende zelf opdracht aan een bedrijf geven voor het opgraven. Dat zou voor hem goedkoper zijn. Kunnen we hem dat wettelijk verbieden?
Ik hoor graag van u.
Vriendelijk groeten,
Truus Bruinsma

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De houder van de begraafplaats is verantwoordelijk voor alles wat er op de begraafplaats gebeurt.
In de beheersverordening voor de begraafplaatsen uit 2015 staat: "Het college wijst een beheerder aan die belast wordt met (...) c. Het openen en sluiten van de graven voor een begraving, opgraving (...).

Kortom de beheerder zorgt voor het openen van een graf voor een opgraving. Of hij dat zelf doet met eigen personeel of dat hij personeel inhuurt dat hij vertrouwt, is zijn eigen keuze en verantwoordelijkheid. Hij hoeft zeker niet te accepteren dat een rechthebbende zelf een grafdelver regelt.

Overigens was dat in de oude verordening uit 2009 nog een beetje meer expliciet geregeld, omdat daar ook in stond dat de beheerder zich kon laten vervangen voor o.a. het openen en sluiten van graven. Maar de huidige regeling is voldoende.

Overigens is dat voor een rechthebbende ook niet goedkoper. De kosten van een opgraving zijn een belasting die kunnen worden geheven voor het gelegenheid geven voor de opgraving, ook als de feitelijke werkzaamheden door een ander worden verricht. De rechthebbende is dan met een eigen grafdelver dubbele kosten kwijt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE