Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven overleden zoon na 9 jaar en daarna cremeren


19 juli 2020

Vraag nummer: 61230

Onze zoon is sinds ruim 8 jaar begraven in een eigen graf op de begraaplaats te bilthoven. Wij zijn 2 jaar geleden verhuisd naar het oosten v/h land.Wij zijn beiden in de 70 en het wordt voor ons moeilijker om zijn graf regelmatig te bezoekenen te verzorgen. Er zijn verder geen mensen die dit kunnen doen.
Wij willen onze zoon graag laten opgraven en cremeren en de as vervolgens uitstrooien op een plek waar hij heel gelukkig was.
Kunnen we dit vragen op de begraafplaats of beter eerst aan de burgermeester toestemming vragen ?

De volgende vraag is ; kunnen wij dan het het beeld dat we op zijn graf hebben laten plaatsen meenemen, m.a.w. is dat ons eigendom ?
met vriendelijke groet,
Joke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt uw zoon laten opgraven en cremeren. U hebt daarvoor een vergunning van de burgemeester nodig. Gewoonlijk wordt een dergelijke vergunning gegeven na 10 jaar na de begrafenis, maar voor cremeren is die eis vaak iets minder hard en kan het ook na 8 of 9 jaar. U kunt dat met de gemeente bespreken.

De begraafplaats hoeft er geen toestemming voor te geven. Als u een vergunning van de burgemeester hebt, dan kan de begraafplaats geen medewerking weigeren.

Het maakt weinig uit of u begint met het vergunning vragen, of dat u eerst overlegt met de begraafplaatsbeheerder.

U moet natuurlijk wel met de begraafplaats overleggen hoe het het beste kan worden uitgevoerd. Soms kunnen medewerkers van de begraafplaats de opgraving uitvoeren, soms moet u er zelf een bedrijf voor inhuren. Dat soort praktische aspecten moet u daar dus bespreken.

Het beeld op het graf is uw eigendom. U mag dat dus meenemen. Maar ook dat moet u eerst even overleggen met de beheerder. Hij kan het misschien voor u afnemen. En hij moet weten dat u het zelf wilt hebben. Anders denkt hij misschien dat het gestolen wordt.

Zie de honderden eerdere vragen en antwoorden over opgraven en cremeren in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Zie over opgraven en (herbegraven of) cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?