Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven om ring uit graf te halen


24 mei 2016

Vraag nummer: 46267

Goedemorgen,
Gisteren is mijn moeder begraven en ondanks ons uitdrukkelijke verzoek haar ring, die wij zelf niet afkregen, te verwijderen dmv doorknippen (het was mijn moeders' uitdrukkelijke wens de ring niet mee te laten gaan in het graf), is dit dus niet gebeurd. We merkten het pas na afloop van de begrafenis toen we haar persoonlijke spullen terug kregen en de ring er niet was. De begrafenisondernemer heeft nog gekeken of de kist nog open kon maar er was al aarde gestort. Wat kunnen wij nog doen?
Vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met dit recente verlies. Vanwege de privacy van u en uw familie heb ik uw naam onder de vraag verwijderd.

Als het graf al gesloten is, mag het alleen geopend worden met vergunning van de burgemeester. U zou met de gemeente contact op kunnen nemen met de vraag of dat mogelijk is. Maar in mijn optiek moet je dat dan binnen enkele dagen uitvoeren.
Ik zie geen bezwaar als die opgraving binnen enkele dagen kan gebeuren, maar u moet de gemeente nog overtuigen. Het gaat om een vergunning voor een opgraving als bedoeld in artikel 29 Wet op de lijkbezorging.

Ten tweede zou ik meteen de uitvaartondernemer aansprakelijk stellen voor de situatie, mits u ook inderdaad een heel heldere afspraak hebt gemaakt dat de ring verwijderd zou worden. Hij heeft zich niet aan die afspraak gehouden; hij heeft niet tijdig gemeld dat er wellicht problemen met de uitvoering waren, kortom de huidige situatie is zijn schuld. Aan een opgraving zijn kosten verbonden; het lijkt mij logisch om hem voor die kosten aansprakelijk te stellen. En ook voor eventueel nog bijkomende kosten.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE