Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en cremeren


25 september 2002

Vraag nummer: 1126  (oude nummer: 1461)

Sun Nov 21 21:53:11 1999

Volgend jaar wordt mijn schoonvader opgegraven wegens het ruimen van het graf. Is het mogelijk hem alsnog te laten cremeren en dan (zelf) in een urn bij te zetten op een andere begraafplaats. Wat zijn de voorgeschreven bepalingen en hoe kun je dat allemaal zelf regelen.
Adri Weltens

Antwoord:

Sun Nov 21 23:35:54 1999

Geachte heer of mevrouw,

Als uw schoonvader volgend jaar wordt opgegraven wegens het ruimen van het graf, is het zeker mogelijk om hem alsnog te laten cremeren en dan in een urn bij te laten zetten op een andere begraafplaats. Ik weet niet precies wat u met het 'zelf doen' bedoelt, maar u kunt het zelf regelen met de begraafplaatsbeheerder, zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer, als u dat bedoelt. Ook kunt u zelf de urn naar een ander begraafplaats transporteren. De plaatsing in een urnenmuur en/of een ander graf op een andere begraafplaats is een handeling van de beheerder van de nieuwe begraafplaats. Ik neem wel aan dat u de urn zelf in een nis kunt zetten, maar in veel columbaria wordt de urn aan de ondergrond vastgezet - en dat zal een beheerder zelf willen doen - of achter een gedenkplaat in de nis gezet (en die plaat moet natuurlijk deskundig stevig bevestigd worden; niet iedere particulier mag daar zelf met een boor en cement etc. aan de gang). Ook het openen en sluiten van een graf is uitsluitend een toegestane handeling voor de beheerder; ieder ander die een graf opent is strafbaar.

De wet (Wet op de lijkbezorging) zegt dat een begraven lichaam ook gecremeerd mag worden, dus daarmee zit u goed. Voor transport zijn er geen voorschriften. De beheerder van de 'oude' begraafplaats moet er voor zorgen dat het stoffelijk overschot bij een crematorium wordt aangeboden, maar er zijn verschillende manieren om dat feitelijk te doen, ook in overleg met de beheerder. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe oud het graf is. Als het een heel oud graf is zijn er wellicht wat botjes over (soms zelfs helemaal niets); als het graf net 10 jaar oud is, kan er nog een vrij volledig skelet zijn. Het verschil voor u zit 'm daarin dat er soms alleen maar een klein bottenkistje nodig is en soms een grote kist. Dat kun je van tevoren nooit met zekerheid zeggen, maar de begraafplaatsbeheerder heeft zo wel zijn ervaringen met ruimingen. Het transport van de kist of het kistje naar het crematorium is iets wat u bij wijze van spreken ook zelf kunt regelen. Om e.e.a. zelf in de kofferbak te gooien is een wat vreemd idee, daar zou ik toch een in lijkvervoer gespecialiseerd bedrijf voor inhuren. Dat kan een uitvaartonderneming zijn, maar ook een 'puur' vervoerbedrijf als bijvoorbeeld LDU (info@zdg.nl of ldu@zdg.nl) kan het m.i. doen en naar mijn verwachting goedkoper. Ze kunnen ook de kist of het kistje leveren. U kunt ook zelf een crematorium uitzoeken en prijzen opvragen; alleen als het ver uit de buurt is zal een goedkoop crematorium niet opwegen tegen de langere afstand en hogere vervoerskosten. Maar vragen staat vrij, nietwaar?

Het bijzetten van de urn is ook iets dat u misschien goedkoop kunt regelen via Grafzorg Nederland. U kunt de kosten via Grafzorg onder bepaalde omstandigheden fiscaal aftrekbaar maken en het lijkt me de moeite waard om eens vrijblijvend te bekijken of dat in uw geval zo is. Zoals gezegd, vragen staat vrij.

mr W.G.H.M. van der Putten

21 november 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE