Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en cremeren, kist verplicht?


4 augustus 2010

Vraag nummer: 7656  (oude nummer: 15955)

Mijn moeder ligt begraven op een algemeen deel van een begraafplaats. Ze is in 1999 overleden en begraven.

Binnenkort gaan ze op dat deel de graven ouder dan 10 jaar ruimen. Ik heb er voor gekozen om de resten op te laten graven en te cremeren.

Nu staat er op de "offerte" van de uitvaartondernemer die ik benaderd heb om dit voor mij te regelen een bedrag van ruim 500 euro voor een kist.

Ik zie in dit geval de meerwaarde en het nut niet van de kist in. Ik snap dat ze de overblijfselen ergens in moeten stoppen om ze te vervoeren van de begraafplaats naar het crematorium (begraafplaats en crematorium liggen niet in dezelfde gemeente) maar moet dat verplicht een kist van de uitvaartondernemer die het regelt zijn? Of mogen de overblijfselen ook ergens anders in gedaan worden om ze zo te vervoeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het gebruik van een kist is niet verplicht. Een ander omhulsel of een beenderenkist mogen ook worden gebruikt. Als dat tenminste feitelijk mogelijk is.

Een vraagpunt is namelijk wat de conditie van de op te graven stoffelijke resten is. Is het lichaam wel helemaal ontbonden? Is er veel botmateriaal of niet? Daar moet men het 'verpakkingsmateriaal' op afstemmen.

10 jaar is een relatief korte tijd, wat betekent dat de kans groot is dat er nog een volledig skelet is. Er zijn in opgravingen gespecialeerde bedrijven, die vaak uit voorzorg meerdere maten kisten of zakken bij zich hebben. Als er weinig materiaal is kan men een kleine kist gebruiken; als er veel materiaal is moet men een grote kist gebruiken.
U kunt de noodzaak natuurlijk met de uitvaartondernemer bespreken. U kunt ook andere bedrijven om een offerte vragen. In opgravingen gespecialiseerde bedrijven vindt u o.a. op de site http://www.bvob.eu.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE