Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en cremeren in het buitenland


28 december 2015

Vraag nummer: 44677

Geachte mr. van der Putten,

Met belangstelling lees ik altijd uw adviezen maar heb u nu zelf nodig. Mijn vader is 27 jaar geleden overleden en begraven op de rk begraafplaats Maria Geboorte te Losser. Nu willen mijn zusje en ik hem opgraven en eventueel in het buitenland laten cremeren (en verstrooien) of herbegraven. Is het mogelijk om zijn resten mee te nemen naar het buitenland? Welke stappen moet ik daarvoor ondernemen. Het betreft het land Oostenrijk, hier is hij overigens ook overleden tijdens een vakantie. Graag hoor ik uw antwoord.

Hartelijke Groet,
Suus

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker is het mogelijk om uw vader te laten opgraven, de resten te laten cremeren en de as in Oostenrijk te verstrooien of herbegraven.

Voor de opgraving hebt u vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente Losser. Dan is na 27 jaar normaal gesproken een formaliteit.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Maar dan. U schrijft dat u de stoffelijke resten in het buitenland wilt laten cremeren. Op zich kan dat, wettelijk of juridisch is dat geen enkel probleem. Maar ik zou, als ik u was, wel eerst eens even goed uitzoeken wat de meest eenvoudige en goedkope optie is. Een gewone crematie in Nederland kost rond EUR 1.250,-. Bij sommige crematoria zijn ook zogenaamde technische crematies mogelijk, voor ongeveer EUR 700,-. In Duitsland echter kan men laten cremeren voor soms EUR 300,- tot 350,-. Maar dan moet u ook de kosten van transport in ogenschouw nemen. En is Duitsland geeft men de asbus niet zomaar aan u af; die moet misschien wel naar een begraafplaats in Nederland of een begraafplaats in Oostenrijk worden gestuurd. Dat moet u allemaal heel goed navragen.

De tarieven in Oostenrijk ken ik niet; of het handiger of goedkoper is de stoffelijke resten van uw vader naar Oostenrijk te brengen en daar te laten cremeren, kan ik u niet vertellen.

Voor vervoer van stoffelijke resten na opgraving is geen apart document nodig.
Voor de crematie is geen nieuw verlof tot cremeren nodig; de vergunning tot opgraving bevat normaal gesproken de opmerking dat de stoffelijke resten gecremeerd gaan worden. Die vergunning geldt dan als het ware tevens als een verlof tot cremeren.

Ik zie ook geen probleem om gecremeerde stoffelijke resten in Oostenrijk in te voeren. Er zijn geen wetten of internationale die bepaalde papieren eisen. Maar als u de stoffelijke resten laat cremeren, kunt u een crematieverklaring vragen. Samen met de vergunning tot opgraving kunt u dan de herkomst van de as verklaren, stel dat iemand er bij de grens naar vraagt.
U mag de asbus vanuit Nederland zelf vervoeren of per post verzenden.

Zie over het vervoer naar Oostenrijk de vele vragen in de subrubriek 'Vervoer buitenland'.
Zie ook:


Ook goed om te weten: in Nederland moet men na de crematie - ook na een opgraving - een maand wachten op de as:


Het zal best nog wel een puzzel zijn om uit te zoeken of u bereid bent om bij een crematie in Nederland een maand op de as te wachten, dan wel in Duitsland de asbus of naar Nederland of naar Oostenrijk te laten sturen. U mag het niet zomaar zelf onder de arm meenemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE