Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Openen graf (Research voor een fictief-literaire tekst)


30 juni 2022

Vraag nummer: 65130

L.S. Wanneer er gegronde vermoedens bestaan dat (zeer) kostbare voorwerpen zijn mee-begraven met een stoffelijk overschot, is dan voor de verkrijging hiervan heropening van het graf toegestaan en zo dit het geval is, op wiens gezag geschiedt dit en op wiens kosten? De eerlijkheid gebiedt mij te melden dat het hier niet om een reƫle casus gaat maar om research voor een fictief-literaire tekst.

Antwoord:

Geachte heer,

Een graf mag alleen worden geopend met instemming van de rechthebbende op het graf en met vergunning van de burgemeester.

De kans dat zeer kostbare voorwerpen mee zijn begraven in de graf is niet zo groot. Soms worden mensen wel met hun sieraden begraven, maar dat is dan een bewuste keus van de familie. Dat is geen reden voor een opgraving. Meestal gaat het ook niet om heel kostbare sieraden.

De wet voorziet niet in de mogelijkheid om een graf te openen om voorwerpen uit te nemen. Soms kan het wel een effect van een opgraving van een overledene of van een ruiming van het graf zijn, dat bepaalde voorwerpen bereikbaar worden.
Ruiming van een graf mag na 10 jaar. Maar de beheerder van een begraafplaats beslist over (het tijdstip van) een ruiming. Daar is geen vergunning voor nodig. En ook geen toestemming van de (voormalige) rechthebbende, als de rechten verlopen zijn.

Zie de honderden eerdere vragen en antwoorden over opgraving in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Zie over opgraven (en herbegraven of cremeren):


U schrijft dat u uw vraag stelt in het kader van research. Dat kan natuurlijk. Maar dan speelt ook het volgende.
Wie heeft het recht om al dan niet kostbare goederen op te eisen? Dat moet dan een eigenaar zijn, die zijn eigendom kan aantonen en die voldoende aannemelijk kan maken dat sprake is van en wederrechtelijke situatie. Ofwel, dat het voorwerp daar terecht is gekomen zonder zijn medeweten en instemming. Iemand anders dan de eigenaar kan niets opeisen.

Het komt ook wel voor dat voorwerpen in een graf worden verstopt, zoals moordwapens of drugs. Ik herinner mij althans zoiets in de Deventer moordzaak. Maar dan zitten die niet in de kist maar zin die naast de kist in de grond begraven. Dat betekent nog niet dat iedereen zomaar in dat graf mag graven. Het graven in een graf is grafschennis en strafbaar, althans als het niet bedoeld is om een paar viooltjes te planten. Zowel het begraven van bijvoorbeeld een wapen in een graf is strafbaar, als het weer opgraven van dat wapen. In beide gevallen wordt onbevoegd gehandeld. Een beheerder van een begraafplaats is wel bevoegd om een illegaal begraven voorwerp op te graven; in zijn geval is het herstel van de juiste situatie.

Een graf kan altijd worden geopend met een machtiging van justitie in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Dat is dus niet aan termijnen gebonden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >