Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ontruimimg graf man toestemming nodig?


7 december 2011

Vraag nummer: 26901

Goedenavond, mijn man is 16 jaar geleden op 30 jarige leeftijd overleden en nu is afgelopen week zijn vader overleden waar ik de afgelopen twee jaar geen contact meer mee heb gehad. tot mijn ontsteltenis hoor ik vandaag dat mijn man's graf morgen ontruimd en dat mijn man vrijdag mee wordt gecremeerd met zijn vaders. Mijn vraag is of de familie van mijn man mij niet om toestemming hadden moeten vragen om dit te doen? Ik ben door dit toedoen best ontdaan alhoewel het blijkbaar mijn schoonvaders laatste wens was vind ik dit erg bizar voor woorden en had dit niet achter mijn rug om zonder mijn medeweten moeten gebeuren toch?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit kan en mag zeker niet achter uw rug om gebeuren.

Ten eerste: op wiens naam staat het graf van uw man? De persoon die de rechthebbende van het graf is, moet toestemming geven voor een opgraving. Bent u dat of iemand uit de familie van uw man?

Uw man kan alleen opgegraven en gecremeerd worden na een vergunning van de burgemeester. Is die vergunning er? Bent u daar van in kennis gesteld? U kunt daar bezwaar tegen aantekenen.

U kunt onmiddellijk bezwaar maken bij de begraafplaats waar uw man is begraven, kerkelijk dan wel gemeentelijk. Ik heb het vermoeden dat men niet over een vergunning tot opgraving beschikt, gelet op de korte termijn. Er kan dan sprake zijn van strafbaar handelen door de begraafplaats en eventueel een betrokken uitvaartondernemer.

Ik adviseer u onmiddellijk een advocaat in te schakelen. Het is erg kort dag, maar die kan dit nog voorkomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over herbegraven en herbegraven of cremeren ook:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE