Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Na opgraving samen in een kist en een graf


18 juni 2015

Vraag nummer: 42676

Kreeg een vraag van een mevrouw die de wens heeft, om als zij komt te overlijden, samen met haar overleden kinderen in één kist, in één graf te worden begraven.
Het oudste zoontje, overl. In 1988 is een doodgeboren kindje. Het andere zoontje is 7 jaar geworden, overl. 1997, op fiets naar school geschept door een auto. Beide kinderen liggen al bij ons op het kerkhof, aparte grafjes.

Nu weet ik dat er geen twee personen in één kist (als dat al zou kunnen) begraven mogen worden evenals twee personen in een graf. In praktische zin zou het voorgestelde geen probleem hoeven zijn maar is het wenselijk? en kan het juridisch wel? Dat deze mevrouw met het doodgeboren zoontje in één kist begraven zou worden zou misschien kunnen, het is vaker gedaan. Maar het andere zoontje heeft een andere voorgeschiedenis. Stel dat er later nog onderzoek wordt gedaan, en de kinderen liggen samen met hun moeder in één kist en graf en de grafrusttermijn is nog niet afgelopen?

Volgens mevrouw geeft de gemeente aan dat het mag, maar wat is dat? Welwillendheid? Wat zegt het reglement? Ik zal zeker eerst informatie opvragen bij de Gemeente wat er besproken is.

Mogelijk stel ik de zaken te ingewikkeld voor, maar ik wil graag zorgvuldig handelen.

Graag verneem ik uw reactie,

Bij voorbaat mijn dank!

XX
(beheerder kerkelijke begraafplaats)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Over uw vraag kan ik kort zijn: het is wettelijk niet toegestaan om de stoffelijke resten van 3 (of 2 of 4) personen in 1 kist in 1 graf te begraven. Uitzonderingen zijn ook niet mogelijk. Ik weet dat men soms in het verleden de in het kraambed overleden moeder en haar doodgeboren kind samen heeft begraven, wat eigenlijk op het randje lag. Maar een moeder en 2 kinderen samen in een kist mag echt niet. Zie:


Ik zou als ik u was dus geen medewerking aan te verlenen. Ik begrijp ook niet hoe de gemeente hierover zou kunnen zeggen dat het wel zou kunnen. Dat de graven van die kinderen inmiddels formeel geruimd zouden hebben mogen worden - misschien was dat de gedachte bij de gemeente - is geen reden om de wet opzij te zetten.

Overigens zou voor de opgraving van de kinderen vergunning van de burgemeester nodig zijn. Zie over opgraven en herbegraven:


Ik zie niet dat men die vergunning binnen enkele dagen na het overlijden van de moeder zou kunnen regelen. Nog los van de vraag of het samen herbegraven mogelijk is. Opgraven zonder vergunning is strafbaar, want formeel grafschennis.

Het enige wettelijk mogelijke dat het meest in de buurt komt van wat de moeder wenst, is een nieuw particulier graf voor 3 personen, waar zij en de kinderen samen, maar elk in een eigen kist, in liggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Van wie is de grafsteen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE