Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mijn moeder wil vader laten opgraven en cremeren; ik niet.


14 januari 2008

Vraag nummer: 5122  (oude nummer: 10107)

Mijn moeder wil na haar dood mijn vader laten opgraven om dan samen gecremeerd te worden. Is dit zomaar mogelijk? Ik wil namelijk de wens van mijn vader respecteren hij wilde begraven worden en dat wil ik zo laten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is verboden om de stoffelijke resten van 2 of meer mensen samen te cremeren. Ieder stoffelijk overschot moet apart worden gecremeerd. De wetgever heeft dat vastgelegd als waarborg dat ieder mens er zeker van kan zijn dat zijn as bij crematie uniek is en blijft.

Het is op zich mogelijk dat een stoffelijk overschot wordt opgegraven en (apart) gecremeerd. Maar niet binnen het tijdbestek van 5 dagen na iemands overlijden wanneer de overledene gecremeerd moet worden. Er moet namelijk voor het opgraven en cremeren verlof worden gevraagd aan de burgemeester en de officier van justitie. Dat is hoogstwaarschijnlijk niet binnen 5 dagen rond. Volgens de Algemene wet bestuursrecht heeft een bestuursorgaan 8 weken tijd om een besluit te nemen.

Wat uw moeder wil, samen met (de resten van) vader gecremeerd worden, is niet te realiseren en verboden.

De Wet op de lijkbezorging gaat er van uit dat de wens van de overledene moet worden gevolgd. Wat betreft het al dan niet opgraven en cremeren van de stoffelijke resten van uw vader, moeten niet de wensen van uw (dan overleden) moeder maar die van vader worden gevolgd.
Stel dat uw moeder niet zou willen wachten tot na haar overlijden, maar uw vader eerder zou willen laten opgraven, dan moet zij verlof vragen aan de burgemeester. Maar dan kunt u bij de burgemeester bezwaar maken, refererend aan de wens van uw vader.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus vorig jaar mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat na 5 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Bellen, schrijven, faxen, niets helpt. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

En dan heb ik het nog niet over de verkeerde facturen van KPN. Al maanden lang op een verkeerde naam, naar een oud adres, plotseling is het abonnement eenzijdig verwijzigd, een verkeerd bedrag, etc. etc. En niemand reageert op klachten daarover.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE