Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag men bij opgraving zijn?


20 januari 2016

Vraag nummer: 44955

Mag men als mijn vrouw word opgegraven na de grafrecht erbij zijn

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, alle begraafplaatsen kennen de regel dat opgravingen of ruimingen van een graf alleen plaats mogen vinden in aanwezigheid van de mensen die deze werkzaamheden uitvoeren. Er mag geen familie bij zijn en er mogen ook geen toevallige voorbijgangers toekijken.

Men kan nooit de situatie in een graf voorspellen. Het kan voor nabestaanden erg confronterend zijn om geliefden in de vorm van een skelet te aanschouwen.
In het verleden hebben begraafplaatsmedewerkers heel wat emotionele taferelen meegemaakt. Nu verbiedt men de aanwezigheid van anderen dan professioneel personeel.

Ik heb echter de indruk dat u geen duidelijk beeld hebt wat er gebeurt nadat het grafrecht is afgelopen. Als de termijn van de huur van het graf afloopt, wordt een overledene niet onmiddellijk opgegraven. na enige tijd wordt de steen verwijderd. En dan hangt het er eigenlijk van af wanneer men dat graf weer nodig heeft. Soms is het zo dat hele rijen graven worden opgeschoond, maar dat gebeurt in de regel alleen bij algemene graven. Bij eigen graven is het meestal zo dat het graf blijft liggen tot een andere familie die net vanwege een overlijden een mooie plek voor een graf zoekt, voor die plek kiest. Dat kan bijvoorbeeld pas 2 dagen voor de begrafenis zijn. Soms kiest een familie niets en bepaalt de beheerder waar het graf wordt gedolven. Vaak is het zo dat dan vroeg in de ochtend van de begrafenis het graf vrij wordt gemaakt voor een nieuwe kist door in het graf te graven en de aangetroffen botten en botresten dieper in hetzelfde graf te begraven. Dan is er ook geen tijd om nabestaanden te waarschuwen, zelfs als dat zou mogen. Soms gebeurt dat enkele maanden na afloop van het grafrecht, soms na 5 of 10 jaren en soms pas na 40 jaar of nooit.Dat hangt vaak van veel toevallige omstandigheden af.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE