Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag een gescheiden moeder haar kind laten opgraven, zonder toestemming van de vader?


10 november 2002

Vraag nummer: 1492  (oude nummer: 1851)

Tue Aug 7 09:32:50 2001

Een gescheiden vrouw wordt gestalkt door haar ex-man. Uitgesproken contact- en straatverboden worden door hem genegeerd. Hun zoon is in 1999 begraven.
De ex-man terroriseert het graf (vernieling, open maken etc.) en de moeder. De grafrechten liggen bij moeder.
Moeder wil haar zoon nu laten opgraven en laten cremeren. Is er een mogelijkheid om dit uit te voeren zonder toestemming van vader (vanwege de scheiding en de door de rechtbank uitgesproken contact-straatverboden vanwege stalking)? Wij kennen de 10 jaar grafrust regel, daar gaat het ons niet om.

Antwoord:

Tue Aug 7 15:01:52 2001

Geachte heer of mevrouw,

Ja, de rechthebbende op een graf mag besluiten om de overledene op te laten graven en te cremeren. Er is toestemming van de burgemeester voor nodig, zoals u ongetwijfeld weet. De toestemming wordt in de regel alleen gegeven als de aanvraag wordt gedaan binnen 2 maanden na de begrafenis, of na 10 jaar. In heel bijzondere omstandigheden ook binnen die periode. Ik zou me kunnen voorstellen dat de door u genoemde reden (grafschennis) als een bijzondere omstandigheid geldt. Echter, het is dan verstandig om 'een dossier' te hebben. En dan bedoel ik dat telkens dat wanneer het graf is geschonden, aangifte moet zijn gedaan bij de politie, zodat er een bepaald feitenpakket ligt waarmee de aanvraag kan worden onderbouwd. Voorts foto's van het graf in goede staat en na een vernieling. Getuigenverklaringen (hoeft nog niet feitelijk, maar wel de bereidheid daartoe voor als het nodig is) van de beheerder of medewerkers van de begraafplaats. Enfin, u begrijpt wat ik bedoel.

De rechthebbende op een graf heeft geen toestemming nodig van derden, ook niet van de vader, grootouders of broers of zussen van de overledene.
Maar, zulke personen kunnen wel bezwaar maken tegen de opgraving en crematie. Dat kan alleen, als zij van de voorgenomen opgraving weten. Ik zou, als ik de betreffende mevrouw was, geen slapende honden wakker maken. Maar als zij er wel kennis van dragen, kunnen ze bezwaar maken bij de burgemeester. En, als dat niet zou helpen, kunnen ze naar de rechter stappen. Maar als de feiten (grafschennis) duidelijk zijn, geef ik derden weinig kans van slagen in hun eventueel protest.

mr W.G.H.M. van der Putten

7 augustus 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE