Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten opgraving voor dna-test


7 februari 2010

Vraag nummer: 7278  (oude nummer: 15011)

Geachte,
Ik zou graag willen weten wat het mij zou kosten om een man op te laten graven die mijn biologische vader kan zijn. Met de kosten wil ik zeggen : gerechtskosten, aanvraag opgraving, de opgraving zelf, dna....

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mailt vanuit Belgie. Misschien speelt uw situatie in Belgie. Ik ken daar de regels niet. Ik kan alleen vertellen hoe het in Nederland zit.

Voor het laten opgraven van iemand om vast te stellen of het om de biologische vader gaat, is in Nederland toestemming nodig van de persoon op wiens naam het graf staat (de rechthebbende op het graf) en van de burgemeester van de gemeente waar het graf ligt.

Er zijn alleen gerechtskosten als er rechtszaken gevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld omdat de rechthebbende geen toestemming geeft of omdat de burgemeester geen vergunning geeft. De kosten van rechtszaken zijn moeilijk in te schatten. Ze zullen minimaal enkele duizenden euro's kosten, maar kunnen soms ook wel meer dan tienduizend euro kosten. Het hangt er van af of en hoe uitgebreid er verweer wordt gevoerd, of een rechtbank in een tussenvonnis aangeeft dat nader bewijs nodig is, of er misschien in hoger beroep wordt gegaan. U moet dan een advocaat in de arm nemen.

Als de rechthebbende wel toestemming geeft en als er een vergunning komt (die gewoonlijk in dit soort gevallen wel wordt gegeven als de toestemming van de rechthebbende er is en als de betrokken man langer dan 10 jaar geleden overleden is), zijn er geen advocaten- en gerechtskosten.

Wat de opgraving zelf kost is niet te zeggen. Begraafplaatsen hebben daar allemaal verschillende tarieven voor. Die lopen uiteen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Dat kunt u gewoon bij de betreffende begraafplaats zelf navragen.

Wat het DNA-onderzoek zou kosten kan ik u ook niet zeggen. Ik vermoed dat het niet erg duur is, een paar honderd euro. Maar als men naar het graf moet komen om bruikbaar lichaamsmateriaal te verzamelen, zullen er waarschijnlijk extra kosten zijn.
Dat soort zaken en kosten kunt u ook weer navragen bij de instellingen die dit soort onderzoek doen. Ze zullen via internet wel te vinden zijn. De vraag is echter ook hoe betrouwbaar die instellingen en hun onderzoeken zijn. Ik heb wel eens gehoord dat een dna-profiel van oude resten alleen nog is te bepalen van een heupbeen, een ruggenwervel of een schedeldeel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE