Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten opgraven


29 mei 2003

Vraag nummer: 2275  (oude nummer: 2715)

Sat, 31 May 2003 14:56

Het stoffelijk overschot van mijn moeder moet, na 32 jaar, naar een andere begraafplaats om ruimte te maken op de begraafplaats waar ze nu ligt. De begraafplaats die haar weg wil hebben, vraagt 304 euro voor het opgraven (zonder de eventuele kosten van een kist). Is dat redelijk? Zo niet, zijn er alternatieven? Wat voor soort kist zou u in deze situatie aanbevelen voor de korte periode tussen het opgraven en cremeren?

Antwoord:

Geachte heer,

De door u genoemde kosten van het opgraven zijn heel redelijk, zelfs aan de lage kant.

Wat voor kist nodig is, is bij voorbaat niet te zeggen, omdat onzeker is hoeveel lichaamsmateriaal er nog over is. Het kan zijn dat een klein bottenkistje voldoende is. Maar het kan ook zijn dat het skelet zo groot en intact is, dat een nornaal (groot) formaat kist nodig is. Wanneer de opgraving door een professioneel bedrijf gebeurt, heeft zo'n bedrijf uit voorzorg altijd meerdere maten kisten bij de hand. Omdat niemand helderziende is en/of door de grond heen kan kijken, is er op voorhand ook niets aan te bevelen, behalve dat men een grote en een kleine kist bij de hand heeft.

Overigens is voor zo'n opgraving ook altijd verlof van de burgemeester nodig en die stelt meestal de standaard-eis dat men de juiste voorzorgsmaatregelen treft en dus verschillende formaten kisten bij de hand heeft.

mr W.G.H.M. van der Putten

2 juni 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE