Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten op- en herbegraving


26 september 2005

Vraag nummer: 4052  (oude nummer: 6530)

Geachte heer Van der Putten,

Enige maanden geleden overleed mijn moeder. Het was haar laatste wens te worden begraven in het graf waar ook haar man en haar vader reeds begraven lagen. Aangezien het graf niet was berekend op 3 personen, waren we als nabestaanden genoodzaakt het graf door een gravendienst te laten 'uitdiepen'. De kosten voor deze werkzaamheden bedroegen (incl. BTW) niet minder dan 928,20 euro. Bovendien was de factuur niet gespecificeerd, en dus weet ik niet eens hoeveel werk het precies was. Volgens de uitvaartondernemer is het bedrag onwaarschijnlijk hoog. Hij heeft geprobeerd om samen met een deskundige het bedrag omlaag te kijgen, maar dat is niet gelukt. Bent u van mening dat het bovengenoemde bedrag redelijk is of in ieder geval mogelijk (bij een overtuigende specificatie)?

Dank voor uw antwoord,

Mevr. M.C. de Jong

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mij komt het bedrag niet onredelijk of ongebruikelijk voor. Ik vind het een heel normaal bedrag. Ik heb het ook wel duurder gehoord. Voorts kan het zijn dat er leges van de gemeente in dit bedrag zitten, die ook behoorlijk hoog kunnen zijn. Alleen al de leges (een soort belasting van de gemeente) kunnen voor dit soort dingen soms 2.000,- zijn. Daar schrikt u van, ik ook, maar het is echt zo. Maar soms zijn er ook geen leges.

Of het duur was, is lastig te zeggen. Het hangt er van af wat men onder de grond tegen kwam. Dat moest worden uitgenomen en herkist, neem ik aan. Het kan zijn dat de graven in de omgeving moesten worden gestut, dat een bekisting moest worden aangebracht, dat weet ik allemaal niet. Maar zonder de omstandigheden van dat graf op de begraafplaats te kennen, valt er niets over te zeggen. Het is net zoiets als klagen over een garagerekening voor de reparatie of vervanging van de startmotor. Dat kun je wel duur vinden en anderen kunnen roepen dat het goedkoper kan, maar bij elke auto zit zo'n ding anders en kost het meer of minder tijd om er bij te kunnen en het ene merk motor is duurder dan het andere, etc. Soms hebben die gravendiensten ook reistijd te maken en dus in rekening te brengen.
Ik vind het bedrag in ieder geval helemaal niet onwaarschijnlijk hoog. Een specificatie is ook maar beperkt interessant, want het gaat primair om uurloon en waarschijnlijk een klein bedrag aan een kist of 2 kistjes. Meer valt er m.i. niet te specificeren. Ja, het aantal uren nog.

Wat ik wel onverstandig vind, is om de kosten te laten uitvoeren zonder een offerte te vragen. Er zijn meer bedrijven die dit soort dingen doen. En ik vind het eerlijk gezegd een tekortkoming van de uitvaartondernemer om nu te klagen over de hoogte van het bedrag, terwijl hij blijkbaar niet eerst een offerte heeft gevraagd. Als u het bedrag hoog vindt, zou u er nog aan kunnen denken om aan 3 verschillende bedrijven offerte te vragen voor een gedeeltelijke ruiming (want dat is het, het is geen echte op- en bijbegraving, neem ik aan, maar het schudden van het graf zoals men dat noemt). Als u van 3 bedrijven een tarief hebt, dan neemt u het middelste tarief. Als dat tarief lager is dan wat nu in rekening is gebracht, dan zou ik het verschil terug vorderen van de uitvaartondernemer. Maar het kan ook zijn dat de tarieven hoger zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE