Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten herbegraven, voor wiens rekening?


12 december 2010

Vraag nummer: 7773  (oude nummer: 16250)

op 24-11 is mijn vader overleden op 29-11 is hij begraven toen wij net wilde weggaan wilde de man van de begravenis nog even tussen neus en lippen zeggen dat we geen 1,8meter steen er op mochten plaatsen maar dus maar 35cm nu word hij dus nu dinsdagochtend opgegraven en ergens anders heen geplaats maar wie moet er dan voor de kosten opdraaien want mijn vader leefde nog en toen wisten hun het ook welke steen mijn vader wilde dus wat nu

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag is te vaag en het probleem te ingewikkeld om via een e-mail goed af te kunnen handelen.

Wie is 'hun'? Wie is de 'hun' die ook wisten welke steen uw vader wilde?
Bedoelt u de uitvaartonderneming? Is daar een voorgesprek mee geweest? En daar heeft uw vader een bepaalde wens geuit, zo neem ik aan.

Tja, dat is zo later via internet moeilijk te beoordelen.
Want dan hangt het er van af wat voor gesprek er plaats vond, of uw vader duidelijk heeft gesteld dat hij het formaat of soort grafsteen erg belangrijk vond en of hij een duidelijke instructie heeft gegeven om daar een begraafplaats op te selecteren.
Na het overlijden van vader zult u en/of uw moeder of andere kinderen ook nog een of meer gesprekken met de uitvaartonderneming hebben gehad. En dan moet men niet zomaar aannemen dat alles vanzelf gaat zoals vader het wenste. Maar moet u zelf ook duidelijk zijn en aangeven welke punten voor u belangrijk zijn. Is dat wel gebeurd? Ik heb de indruk van niet. Want daar schrijft u niets over.

Pas als je precies weer wie wanneer waar en hoe over deze kwestie gesproken heeft, en wat er over op papier stond of niet, kun je vast stellen wie er (het meest) verantwoordelijk voor is dat e.e.a. niet is gegaan zoals u (conform de wens van uw vader) wenste.

Ik adviseer u om eerst eens in een of twee goede gesprekken met de uitvaartonderneming feitelijke vast te stellen wat afgesproken was en wat niet. En later te kijken wiens schuld of verantwoordelijkheid dat was. Als er bijvoorbeeld niets over op papier staat, in een opdracht die u of een familielid getekend hebt, is het al moeilijk om de uitvaartonderneming verantwoordelijk te houden. Dan had u duidelijker moeten zijn.

Als u er samen niet uit komt, is het misschien mogelijk een klacht in te dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie www.KlachteninstituutUitvaartwezen.nl.

In ieder geval is het wel heel goed om, als u ontdekt dat dit niet conform de wens van vader is, direct actie te ondernemen en vader te laten herbegraven. Zo kort na de begrafenis kan dat nog. Maar uw familie zou jarenlang met een vervelend gevoel zijn blijven zitten als u geen actie zou ondernemen. Dus, heel verstandig om dit wel doen!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE