Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten grafruimen


6 februari 2006

Vraag nummer: 4265  (oude nummer: 7425)

In ons dorp in OostBrabant staat een kerkhof van een katholieke kerk. Het wordt haast vol. We hebben daar een graf van opa en oma staan. Al meer dan 50 jaar geleden begraven. Mijn ongetrouwde tante heeft steeds de grafrechten betaald. De verantwoordelijke van het kerkhof heeft enkele jaren geleden gevraagd of het graf weggeruimd kan worden. We hebben erin gestemd. Het ruimen van het graf zou pas plaats vinden als mijn tante komt te overlijden. Dan kunnen de opgegraven restanten in een nieuw graf van mijn tante gelegd worden. Nu is mijn vraag wie de kosten van het ruimen moet dragen? We zijn weliswaar vrij om nee te zeggen tegen het grafruimen van opa en oma en doorgaan met het betalen van de grafrechten.
Alvast bedankt voor het beantwoorden van deze vraag.
Jeanne

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen vaste regel, in een situatie als deze, wie de kosten van ruiming betaalt.
Normaal is het ruimen van een graf een kostenpost voor de begraafplaats. Maar 'uw geval' is geen gewone ruiming, maar een opgraving en herbegraving. Dat is gewoonlijk voor eigen rekening van de familie. Maar als de familie dat doet op verzoek van het kerkhofbestuur om grafruimte vrij te maken, valt er welllicht over te onderhandelen. Want u hebt anders het volste recht om het graf van opa en oma te verlengen, u hebt wettelijk het recht om een graf eindeloos te blijven verlengen.

Ik vraag me overigens af waarom de resten van opa en oma in een nieuw graf van uw tante gelegd zouden worden. Het lijkt mij praktischer als het graf van opa en oma als 'familiegraf' zou blijven bestaan. De resten van de laatst begravene, opa of oma, zouden dan wat dieper herbegraven kunnen worden, zodanig, dat ruimte ontstaat voor de kist van uw tante. Dat lijkt me minder werk en het oude grafmonument zou ook nog gebruikt kunnen worden.
Maar misschien is er een reden waarom dat niet handig of niet wenselijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE