Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kindje laten opgraven en laten cremeren (kan de vader dat tegenhouden?)


26 juli 2009

Vraag nummer: 6743  (oude nummer: 13489)

Het kindje van mijn broer is 3 jaar geleden overleden.Het kindje is begraven .Op het moment van overlijden waren de ouders uit elkaar.Hij heeft het kind alleen maar erkent is dus geen voogd zij draagde wel zijn achternaam en er werd alimitatie betaalt.NU heeft de ex een nieuwe vriend en wil naar de ander kant van het land verhuizen en hun dochter laten opgraven laten cremeren en de as meenemen.Mag zij dat zomaar doen ???Zonder de vader zijn toestemmnig
mvg XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is mogelijk, maar is ook iets tegen te ondernemen.

Een stoffelijk overschot kan men uit een graf laten opgraven en laten cremeren. De moeder van uw nichtje kan dat in principe doen. Maar voor het opgraven en laren cremeren is verlof van de burgemeester en toestemming van de officier van justitie nodig. Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Bergaven > Opgraven (en herbegraven of cremeren).

De eerste stap is het verlof van de burgemeester van de gemeente waar de betreffende begraafplaats ligt. De burgemeester kan alleen verlof geven, als er toestemming is van de persoon op wiens naam het graf staat. Als het graf op naam van uw broer staat, geeft hij gewoon geen toestemming en kan zijn voormalige vrouw of vriendin het kind niet laten opgraven.
Als het grafje op naam van de moeder staat, kan zij wel de toestemming geven en kan er verlof verleend worden. Maar tegen een verlof kan de vader bezwaar aantekenen bij de burgemeester en, als dat bezwaar wordt afgewezen, naar de rechter.

Als uw broer niet weet hoe en wat precies de actie van zijn voormalige vriendin is, kan hij uit voorzorg al vast de burgemeester van de betreffende gemeente schrijven en hem te vragen hem in te lichten als er verlof wordt gevraagd, zodat hij dan bezwaar kan maken.

Er is voor de opgraving en het laten cremeren niet per se toestemming van de vader nodig. Of hij kans heeft in een bezwarenprocedure hangt van zijn argumenten af.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE