Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Houd ik rechten op eigen grafkelder (na opgraving)?


14 mei 2011

Vraag nummer: 24680  (oude nummer: 16719)

Geachte dhr van putten
na een hoop toestanden wil ik mijn moeder op laten graven en laten cremeren om haar bij mij thuis te zetten maar nu heeft mijn moeder een keldergraf en een granieten steen bij wie kan ik terecht om de steen te verkopen en of dat wel mogelijk is en blijf ik dan nog wel de rechten houden op de keldergraf die ik pas weer heb verlengt voor 10 jaar
met vriendelijke groet ine

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u uw moeder laat opgraven en cremeren, houdt u natuurlijk de rechten op het keldergraf tot de laatste dag dat er voor is betaald. Tenzij u het graf eerder opgeeft.

Soms gaat een begraafplaatshouder er van uit dat als er niemand meer in een graf ligt omdat betrokkene is opgegraven, er automatisch afstand wordt gedaan van het graf. Dat is natuurlijk niet zo.
Als iemand bijvoorbeeld een huis huurt voor een jaar, maar na een paar maanden naar elders verhuist, betekent dat niet dat de huisbaas dan na die maanden vrijelijk over het huis kan beschikken. De huurder van het huis kan er later ook iemand anders laten wonen. Met een graf is het net zo; u kunt het later ook voor iemand anders gebruiken.
Maar om misverstanden te voorkomen is het verstandig om de begraafplaatshouder schriftelijk te laten weten dat u geen afstand doet van uw rechten op het keldergraf (voor de betaalde termijn).

Ik weet niet of deze begraafplaats de verplichting kent om een graf met een grafsteen af te dekken. Maar als die verplichting er niet is, kunt u inderdaad de grafsteen aan iemand anders verkopen, als u wilt.
Het zal alleen moeilijk zijn om een gegadigde te vinden. Er is nauwelijks of geen belangstelling voor gebruikte grafstenen. Maar je weet nooit. U zou een advertentie in de krant of op internet kunnen proberen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE