Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe te handelen (verplichting duur extern bedrijf in te schakelen bij opgraving)


25 juli 2005

Vraag nummer: 3911  (oude nummer: 6253)

Goedemiddag,

Ik moet een op graving verzorgen voor een familie.De begraafplaats is van de kerk.Gemeente zegt dat het door een special bedrijf moet gebeuren maar deze kosten zijn erg hoog.De kerk heeft zelf ook mensen voor de op graving.Wat moet ik doen om just te handelen?
Volgens mij heeft de gemeente Wierden gewoon een contract met het bedrijf.
Met vriendelijke groeten Wijnand Langkamp

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zou als ik u(w klant) was bij de gemeente opvragen wat de norm voor 'een gespecialiseerd bedrijf' is.
Ik meen trouwens dat er een groot verschil is of een opgraving plaats vindt kort na de begrafenis (binnen twee maanden), na enkele jaren, of na 10 jaren. In het eerste en laatste geval is er m.i. geen reden om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Overigens zijn de kosten van een gespecialiseerd bedrijf niet altijd erg hoog; het is een kwestie van diverse offertes vragen, vooral bij eenmanszaken.

Men kan natuurlijk bezwaar en beroep aantekenen tegen de voorwaarden van een besluit van een overheidsorgaan. Dus ook tegen de voorwaarde om een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen. Na een opgraving na 10 jaar, waarbij de medewerkers van de begraafplaats ook gewoon zelf zouden hebben kunnen ruimen, is het moeten inhuren van een derde een onzinnige voorwaarde. Of de medewerkers van de begraafplaats de opgegraven resten in een verzamelgraf/knekelput (kunnen) deponeren of in een ander graf of een nieuwe kist, maakt feitelijk geen enkel verschil. Helemaal geen. Alleen juridisch is er een verschil, een groot verschil zelfs. Maar dat is geen reden om extra en onnodig belastende voorwaarden bij de uitvoering op te leggen. Een bezwaarschrift moet zeker succes hebben.
Let op de termijn van 6 weken waarbinnen bezwaar kan worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE