Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herplaatsen vanuit kindergraf in graf van ouders


23 maart 2018

Vraag nummer: 54337

Mijn moeder van 85 geeft aan dat ze graag haar eerste overleden kind dat begraven ligt op het katholieke kerkhof wil laten bij zetten in het dubbele graf waar mijn vader in 2000 is komen te liggen (op de algemene begraafplaats ) zodra zij overleden is..kan dit? Ik hoor graag van u.

Groetjes Astrid

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw jong overleden broer of zus kan worden opgegraven en herbegraven in het graf van uw vader. Daar uit vergunning van de burgemeester voor nodig, maar dat lijkt mij een formaliteit.

De belangrijkste vraag is echter of het graf waar uw vader ligt, een graf voor 2 of voor 3 personen is. Als het een 3-persoons graf is, is er dus ruimte voor het kind. Als het een tweepersoons graf is, kan er een probleem zijn als uw moeder ook in de dat begraven wil worden. Want of de te begraven persoon groot of klein is doet er niet toe; het kind geldt voor de wet gewoon als 1 persoon.
Er zou met de gemeente overlegd moeten worden of in het graf van uw vader nog ruimte voor het kind gemaakt kan worden, als het een 2-persoons graf is. Dat kan door het graf te 'schudden'. Dan worden de stoffelijke resten van uw vader dieper in het graf herbegraven, zodat boven hem ruimte voor 2 kisten ontstaat.
Als dat bij de gemeente niet kan, zou uw moeder kunnen overwegen om op een andere begraafplaats een 3-persoons graf te nemen. Dan moet vader ook worden herbegraven, maar dat zou ook kunnen.

Ik merk op dat het verkrijgen van de vergunning voor het opgraven van uw jong overledene broer of zus, waarschijnlijk een paar weken kost. Het is niet zo dat als uw moeder overlijdt, dat binnen 2 dagen geregeld is. Daarom is het misschien verstandig om niet te wachten tot het overlijden van uw moeder, maar om het eerder te regelen. Dat heeft uw moeder zekerheid dat het geregeld is. En anders kan het waarschijnlijk pas een paar weken na het overlijden van uw moeder worden uitgevoerd.

Zie ook de vele andere vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven (of cremeren)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as (ook na een crematie na een opgraving)?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE