Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraving halfzusje; (on)mogelijkheden?


27 juli 2014

Vraag nummer: 39194

Beste meneer van der Putten
Het halfzusje van onze pleegdochter is in 2005 overleden toen ze 5 wkn oud was. Ze heeft echter geen eigen graf gekregen, maar is begraven in het reeds bestaande graf van een eerder overleden kind van de vader. Uit mijn hoofd wordt dat graf daarom al in 2015 ontruimd. Naar haar zusje toe en ter afsluiting van haar rouwproces zou onze dochter haar zusje graag een fatsoenlijk, eigen plekje geven. Dat zou voor de ontruiming van het graf kenbaar gemaakt moeten worde, denk ik. Kunt u ons iets meer zeggen over de (on)mogelijkheden?
Overigens is vader nooit gezaghebbend ouder geweest van het zusje. Van het eerder overleden kind weet ik het niet, maar daar is ook weer een andere moeder bij betrokken.
Met dank en vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u weinig zeggen over de mogelijkheden voor een herbegraving van dit jonge meisje, omdat ik de omstandigheden van het graf niet ken.

In principe is herbegraving na tien jaar na het overlijden zeker mogelijk, maar dan moet er toestemming zijn van de rechthebbende van dat graf, als er in of na 2015 nog rechten op het graf rusten. Dat weet ik niet. Dat zou u na kunnen gaan bij de beheerder van de begraafplaats.
Het kan ook zijn dat andere nabestaanden, zoals de vader of andere broers of zussen, bezwaar hebben tegen een herbegraving. Waarschijnlijk niet, als het graf anders geruimd zou worden.

Ik neem aan dat het gaat om een eigen graf met een uitsluitend recht, sinds 2010 een particulier graf geheten, omdat het kindje anders in 2005 niet bijgezet zou kunnen worden. Dat is bij een algemeen kindergraf normaal gesproken niet mogelijk.
U schrijft dat het meisje in 2005 geen eigen graf heeft gekregen, alsof dat een minpunt is ('echter' en 'maar'), maar veel mensen zullen het juist als positief zien, dat ze niet alleen is begraven maar bij een halfzusje. Vermoedelijk is het dan dus ook een particulier graf en geen algemeen graf. Een particulier graf is vaak duurder en kent een langere termijn. Het is ook maar de vraag of de rechten in 2015 verlopen.

Ik vraag me ook af waarom een herbegraving nodig zou zijn. Als het gaat om een eigen of particulier graf, kunnen de grafrechten verlengd worden. Dat is waarschijnlijk goedkoper dan een opgraving en een herbegraving. De herbegraving zou moeten plaatsvinden in een ander eigen/particulier graf, dus die kosten zijn (op dezelfde begraafplaats) hetzelfde. De kosten van een opgraving en herbegraving kunnen fors zijn.

U moet dus eerst maar eens gewoon met de beheerder of administratie van de begraafplaats contact opnemen en overleggen wat de diverse mogelijkheden zijn.

Zie over opgraven en herbegraven (of cremeren) ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE