Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven zoontje in mijn graf na mijn overlijden


15 augustus 2011

Vraag nummer: 25536

ik ben mijn wensen op papier aan het zetten voor mijn begravenis maar heb nog een vraag ben in 1985 een zoontje verloren en wil graag dat hij naast mij of bij mij in de kist woord herbegraven kan dat en is dat duur
en hoe moet ik dat in mijn wilsbeslag opschrijven

met vriendelijke gr elly

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In principe is het zeker mogelijk dat uw zoontje na uw overlijden in uw graf wordt herbegraven. Het is alleen niet mogelijk samen met u in uw kist; dat is wettelijk verboden. Iedere overledene - ongeacht hoe klein of groot en hoe lang geleden overleden - moet apart worden (her)begraven.
Maar als er na uw overlijden voor een 2-persoons eigen/particulier graf wordt gekozen, kan de 2e plaats voor uw zoontje worden gebruikt.

Wat de kosten zijn, kan ik u niet zeggen. Die verschillen per begraafplaats en kunnen sterk uiteen lopen. Tussen de 500,- en 2.500,- euro. Sommige gemeenten heffen er een hoge leges (belasting) over. Maar u kunt dit nu al wel bespreken met de administratie van de begraafplaats waar uw zoontje begraven is, dan hebt u een indicatie van de kosten waar uw nabestaanden later rekening mee moeten houden.

Dan is er het punt hoe en waar u dit opschrijft. Als u zeker weet dat uw nabestaanden deze wens zullen uitvoeren en niet terugschrikken voor de rompslomp en de kosten, kunt u volstaan met een codicil (een eigenhandig geschreven en gedateerde en ondertekende brief). Als daar twijfels over zijn, adviseer ik u bij een notaris een testament te laten opmaken; dat is 'dwingender'.

Er is voor de op- en herbegraving van uw zoontje een vergunning van de burgemeester nodig. Dat is een formaliteit als uw zoontje al ruim 25 jaar geleden overleden is. Zodat u niet bang hoeft te zijn dat dat geweigerd wordt. Maar nodig is het wel.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Opgraven en herbegraven van de rubriek Begraven.
Zie over herbegraven ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE