Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven resten van overledene op eigen terrein


30 maart 2007

Vraag nummer: 4729  (oude nummer: 9107)

Beste heer v/d Putten

Een zeer goede kennis van mij vroeg me laatst of het mogelijk was de overblijselen van haar vader na grafruiming op haar eigen grondgoed te herbegraven en daar de grafsteen op te zetten. Haar vader is inmiddels ruim 40 jaar dood en het grafrecht loopt af over ongeveer 8 jaar. Ze beschikt over een enorm perceel weide dus volgens mij is dit mogelijk. Ik vind het zelfs beter dan herbegraven worden in een verzamelgraf of 'knekelput'. Wat kunt u me zeggen hierover?

Met vriendelijke groet,

Sandy Wijnands

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp de idee. Maar het mag niet. Stoffelijke resten moeten na een herbegraving of na ruiming van een graf altijd op een begraafplaats blijven. Dat mag ook een andere begraafplaats zijn dan waar men eerst begraven heeft. Maar men mag de resten niet mee naar huis nemen of buiten een begraafplaats ter aarde bestellen.

Maar... zijn er dan nog oplossingen of alternatieven?
Ja, ik zie er twee.
Het eerste is dat deze kennis een stukje van dat weiland formeel laat aanwijzen als begraafplaats. Dan is op- en herbegraving op dat terrein mogelijk. Zie de vragen in de sub-rubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond ' om een idee te hebben van wat daar bij komt kijken.
De tweede oplossing, die mijn inziens het meest eenvoudig is, is wanneer de vriendin de stoffelijke resten van haar vader laat opgraven en cremeren. De as mag vervolgens overal bewaard worden, ook bij haar thuis of in een grafje in haar weiland.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE