Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven in strijd met wensen ouders


10 november 2002

Vraag nummer: 1494  (oude nummer: 1853)

Sun Jan 14 00:03:10 2001

Kan één van de kinderen zonder toestemming van de andere kinderen ouders laten herbegraven in strijd met de wensen van die ouders?

Antwoord:

Sun Jan 14 00:38:35 2001

Geachte heer of mevrouw,

U vraagt of één van de kinderen zonder toestemming van de andere kinderen ouders kan laten herbegraven in strijd met de wensen van die ouders.

Het antwoord op die vraag hangt af van de omstandigheden, maar meestal zal het antwoord 'ja' zijn.
Als dat betreffende ene kind de rechthebbende is op een eigen graf, en de resten van de ouders wil laten overbrengen naar een ander graf, is hij/zij daar zonder meer toe gerechtigd.

Als de ouders begraven zijn in een algemeen graf dat geruimd wordt, en dat ene kind de resten wil laten herbegraven in een ander graf, behoort dat verzoek in de regel ook te worden ingewilligd. Het algemene uitgangspunt is dat wie iets wil behouden, daar de kans voor moet krijgen. Of andere kinderen het daar niet mee eens zijn, doet er niet zoveel toe. Voorts is het de vraag wat daar op tegen is. Gunnen andere kinderen een broer of zus waar ze ruzie mee hebben, niet dat die op een punt zijn of haar zin krijgt? Want vaak is dat in de zaken waar ik mee van doen krijg het enige motief.

U zegt dat herbegraving plaats vindt in strijd met de wensen van de ouders. Om eerlijk te zijn, daar geloof ik helemaal niks van. Als ouders tegen begraving, maar voor crematie waren, zouden ze zich niet hebben laten begraven. En wie laat er in een testament vastleggen dat hij of zij weliswaar voor 10 jaar begraven wil worden, maar dat er daarna beslist niets meer aan hem of haar mag herinneren? Als zo'n testament bestaat, OK, dan is er een basis om herbegraving tegen te houden (maar dat zou dan wel een zeer uniek document zijn, want daar heb ik nog nooit van gehoord en ik kan het me ook niet voorstellen). Maar anders niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 januari 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE