Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven in Spanje


1 juli 2016

Vraag nummer: 46646

Geachte heer van Putten,
Onze dochter is vorig jaar juni overleden en begraven in Nederland.
Is het mogelijk om haar te laten herbegraven in Spanje?
Indien dat mogelijk zou zijn, waar moeten wij dan rekening mee houden en heeft u enig idee welke kosten (optioneel uiteraard) wij rekening mee moeten houden?

Met vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is mogelijk om uw dochter in Spanje te laten herbegraven, maar u moet er wel een goede reden voor hebben. Er is een vergunning van de burgemeester voor nodig. Het is algemeen beleid van gemeenten om geen vergunning te geven voor een opgraving tussen de periode van twee maanden en tien jaar na de begrafenis. U moet dus een sterk verhaal hebben waarom hier een uitzondering zou moeten worden gemaakt.

Als uw dochter begraven is in een algemeen graf en er boven haar nog anderen begraven zijn, wordt het nagenoeg onhaalbaar om vergunning te krijgen.

De kosten hangen van verschillende factoren af. Het begint met de leges die de begraafplaats kan heffen, waar uw dochter begraven is. Die kosten verschillen van gemeente toe gemeente en kunnen uiteenlopen van ongeveer 150,- tot 1.500,- euro. Dan zijn er nog de kosten van het verwijderen van het grafmonument en het opgraven. Denk aan 500,- tot 1.000,-. Vervolgens een kist en het transport. En natuurlijk de kosten van een nieuw graf en de begraving in Spanje. U kunt eerst diverse offertes vragen. Een inschatting van kosten die ik nu kan maken is alleen 'enkele duizenden euro's'. Maar er is nog een groot verschil tussen 1.500,- en 4.000,- euro.

Zie over opgraven en cremeren ook:


Als u wilt kan ik voor u een vergunning voor de opgraving aanvragen en eventueel ook een bezwarenprocedure voeren. Ik denk dat dit een kwestie is waarbij u zelf niet makkelijk vergunning zult krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE