Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven in andere gemeente (in België)


17 juni 2003

Vraag nummer: 2303  (oude nummer: 2759)

Mijn vader is 10 jaar geleden overleden. Nu ligt hij in Middenmeer begraven omdat hij daar als laatste gewoond heeft. Nu is het onderhoud van zijn graf moeilijk omdat hij eigenlijk uit belgie komt en al zijn familie in het zuiden woont. Kan ik mijn vader laten opgraven in middenmeer en laten herbegraven in eindhoven. Zo ja, kan ik dan de grafsteen ed. meenemen naar het nieuwe graf.
Ook zou ik graag een indicatie krijgen van de kosten voor deze herbegravenis.

Met vriendelijke groet
dhr. Nijns

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker is het mogelijk om de stoffelijke resten van uw vader naar België over te laten brengen. Ook de grafsteen kan worden meegenomen en herplaatst. Op de oude begraafplaats is men juist blij als de steen mee gaat; dat scheelt haar moeite en kosten voor het vernietigen en afvoeren.

Wat de herbegrafenis kost, hangt vooral af van de tarieven die de nieuwe begraafplaats voor een graf rekent. Daar kan ik zo weinig op zeggen. In Nederland ken ik begraafplaatsen waar men voor een eigen graf € 200,- rekent en begraafplaatsen waar een eigen graf € 4.000,- kost (inclusief de kosten van openen en sluiten graf, de grafrechten en de verplichte onderhoudsbijdragen en vergunning plaatsing monument). Of de tarieven in België ook zo uiteen lopen, weet ik niet.

Ik kan wel iets zeggen over de kosten van het opgraven. U moet denken aan een bedrag tussen de € 500,- en € 1.500,-. De kosten zijn mede afhankelijk van de afstand van vervoer en de benodigde kist en de vraag of het een gemeentelijke begraafplaats is; gemeenten heffen voor een opgraving op hun begraafplaats soms extra leges. Zie over de kosten van een kist ook vraag 2715 'Kosten opgraven'.

Er is voor opgraving ook vergunning nodig. Zie ook andere vragen in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE