Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegrafenis (echtpaar Winkler Prins in één kist)


10 september 2005

Vraag nummer: 4009  (oude nummer: 6421)

Onlangs zijn in Veendam de stoffelijke resten begraven van Winkler Prins en zijn echtgenote. In een artikel in het Dagblad van het Noorden werd hiervan melding gemaakt. In het artikel stond dat "de kist met de stoffelijke resten in Veendam ter aarde is besteld".
Het komt mij over alsdat er twee stoffelijk overschotten in één grafruimte zijn begraven. De foto toonde een uitvaartverzorger (in traditionele kledij) en dragers die "slechts" één kist droegen.
Is bij een herbegraving de bepaling dat in één graf maar één stoffelijk overschot mag worden begraven hier niet van toepassing?

Antwoord:

Geachte heer,

Mijn oren spitsten ook toen ik dit eergisteren op TV zag en de commentator hoorde. Want (ook) ik zag slechts één kist.
Nu is het de vraag hoe formeel je moet doen over de herbegraving van stoffelijke resten uit een dubbelgraf dat een eeuw oud is, maar ja. Mijn inziens is het in strijd met de wet als je beenderen van twee personen in één kist begraaft, ook een eeuw na hun overlijden, tenzij je het graf als een 'geschud' graf beschouwt maar dat is toch oneigenlijk. In het register van de begraafplaats moet duidelijk worden aangetekend dat de stoffelijke resten gemengd ter aarde zijn besteld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE