Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grote fout (begraven in verkeerde graf)


2 februari 2016

Vraag nummer: 45073

Geachte heer van Putten,

Op een begraafplaats is een grote fout gebeurd iemand heeft een dubbel graf gehuurd als voorbeeld rij 20 nr 44 45 en in nr 44 is iemand begraven.
Vervolgens wordt weer iemand begraven op nr 46 maar deze is in het dubbel graf beland, nu heeft terecht de rechthebbende van het dubbel graf gereageerd met natuurlijk een terechte rede.
Welk advies kunt u mij geven om dit zo zorgvuldig op te lossen ?
Mijn idee is om de recht hebbende van het laats genoemde te benaderen voor toestemming en indien bij een goed keuring de juridische manier afhandelen en de kosten bij de gemeente laten.
Het is een vreemde situatie .

Met voorbaat dank.

de Beheerder.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik neem aan dat u het hebt over 1-persoonsgraven en dat het dubbele graf is gereserveerd voor de langstlevende echtgenoot. Of een vergelijkbare situatie.
De persoon die per ongeluk begraven is in graf nr. 45 in plaats van graf nr. 46 moet worden opgegraven en herbegraven in nr. graf 46. Ik denk dat dit zo spoedig mogelijk moet gebeuren en ook snel besproken moet worden met de nabestaanden van de verkeerd begraven persoon.

Ik zie geen alternatief. Helaas komt het enkele malen per jaar voor dat iemand in een verkeerd graf wordt begraven. Als in uw voorbeeld in graf nummer 44 nog niemand begraven zou zijn, zou de oorspronkelijke rechthebbenden van de graven 44 en 45 een andere locatie aangeboden kunnen worden. Dan is het vervelend, maar is er geen echte schade. Nu er wel in 44 begraven is - en je er van uit mag gaan dat de rechthebbende van de graven 44 en 45 niet de dupe mag zijn van een fout van (waarschijnlijk) de grafdelver of de beheerder of administrateur van de begraafplaats - dienst graf nr. 45 weer vrij te worden gemaakt. Als de persoon in graf 45 niet herbegraven zou worden, zou de persoon in graf 44 op- en herbegraven moeten worden om weer onderdeel van een dubbel graf te kunnen zijn. Dat is geen verbetering.

U noemt het een vreemde situatie. Ja, maar niet uniek. Dit komt helaas wel vaker voor. Meestal wordt iemand dan herbegraven, tenzij de graven kunnen worden geruild. Hier kan dat niet omdat in graf nr. 44 al begraven is.

Als het om een kerkelijke begraafplaats gaat, dient in dit geval het bestuur van de begraafplaats het gesprek aan te gaan met de nabestaanden en tegelijk een vergunning tot opgraving aan de burgemeester te vragen. Belanghebbenden kunnen bezwaar aantekenen tegen die vergunning. Maar de rechthebbende van de graven 44 en 45 kan natuurlijk vorderen dat zijn of haar graf weer vrij wordt gemaakt.

Als het om een gemeentelijke begraafplaats gaat, moet de burgemeester ook vergunning verlenen voor de herbegraving. En moet de gemeente ook het gesprek aangaan met de nabestaanden.

Niets doen is geen optie. De rechthebbende van graf 45 heeft recht op verwijdering van zijn 'ongewenste bezoeker'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over opgraven en herbegraven of cremeren:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >