Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graven verplaatsen op dezelfde begraafplaats


8 januari 2018

Vraag nummer: 53321

Geachte heer,
Op de begraafplaats rond een zeer oud protestants kerkje in mijn gemeente liggen circa 30 zeer oude verwaarloosde graven (19e eeuw) bij elkaar.
Nu spelen we met de gedachte om het kerkpleintje "open" te maken en aan te laten sluiten op het deel waar de graven liggen. de bedoeling is dat we deze graven een stuk verder verplaatsen en de ruimte die beschikbaar komt, als heemtuin in te richten.
Waar hebben we rekening mee te houden?

Met vriendelijke groet,
xx

Antwoord:

Geachte heer,

Voordat u graven verplaatst, moet u eerst onderzoeken of er nog grafrechten op die graven rusten. Dat de graven oud en verwaarloosd zijn, zegt nog niets over de grafrechten. Dat er waarschijnlijk geen rechthebbenden meer bekend zijn, zegt ook nog niets over de grafrechten. Want grafrechten rusten op het graf en kunnen ook bestaan als er geen rechthebbende is.

Als u graven in hun geheel wilt verplaatsen, hebt u toestemming nodig van de rechthebbende en is er een vergunning van de burgemeester nodig voor de opgraving en herbegraving.
Als er geen rechthebbende is die toestemming kan geven, mogen de graven per definitie niet verplaatst worden (als er nog rechten op de graven rusten).

Een oplossing kan zijn om te kijken of de grafrechten vervallen zijn of vervallen verklaard kunnen worden. Dan is er geen rechthebbende meer nodig en kunt u als begraafplaatsbeheerder de graven ruimen. Als de graven geruimd worden is geen vergunning van de burgemeester nodig.

Zie de diverse subrubrieken over 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf', 'Graf ruimen' en 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE