Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf verplaatsen (nieuw graf kwam voor het bestaande graf te liggen)


8 februari 2018

Vraag nummer: 53748

L.S,
Kunt u aangeven onder welke omstandigheden het mogelijk is een bestaand graf te verplaatsen. Overledene is ongeveer 1,5 jaar geleden begraven. Echtgenote heeft daarbij gedwaald over het vrijblijven van de plek van het graf. Bij het uitkiezen van het graf werd meegedeeld dat men tegenwoordig de graven ruimer plaatst. Nu ligt er pal voor het graf van echtgenoot een nieuw graf. Zou mevrouw dit hebben geweten, dan zou zij deze plek nooit gekozen hebben. Er bestaat grote emotionele belasting. Kan het graf nog verplaatst worden naar een plek waarmee echtgenote vrede heeft?

Antwoord:

Geachte heer,

Voor het verplaatsen van het graf naar een andere locatie is een vergunning voor een opgraving (en herbegraving) nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Zie:


In het algemeen is een gemeente terughoudend met het afgeven van zulke vergunningen. Maar als de huidige situatie een grote emotionele belasting is, lijkt mij dat een goede reden om het graf te verplaatsen. Ook omdat de huidige situatie er nog niet was toen het graf werd uitgegeven.

Persoonlijk lijkt mij dit een valide reden om een vergunning te vragen en voor de burgemeester om af te geven. Een gemeente wil de grafrust beschermen, maar als de situatie voor de weduwe erg onrustig is, lijkt mij dat aan die onrust een einde moet worden gemaakt. De overleden echtgenoot zou dat waarschijnlijk ook gewild hebben, als hij er nog iets zou hebben kunnen zeggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of <

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE