Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf moeder per abuis geruimd en crematie resten


17 september 2019

Vraag nummer: 58608

Geachte heer Van der Putten,

Mijn moeder is 46 jaar geleden begraven. Wij hebben, na meerdere jaren verlenging van de grafrechten, besloten om haar laatste resten te laten opgraven en aansluitend cremeren. Dit is ook met de betreffende gemeente afgesproken en contractueel vastgelegd.
Afgelopen week was ik bij de begraafplaats en nu bleek, tot mijn grote schrik, dat het graf (per abuis) geruimd is. D.w.z het grafmonument is verwijderd.
Wat nu? Kunnen wij de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen?
Voorts wil de gemeente kosten in rekening brengen voor het 'toezichthouden' van de begraafplaatsbeheerder (à € 40,- p. u.) bij de grafruiming, terwijl wij zelf de grafdelver moeten inhuren en betalen. Lijkt me toch wat vreemd dat wij moeten betalen voor personeel wat toekijkt en niets doet. Kan de gemeente hier zomaar kosten voor rekenen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat het grafmonument is verwijderd, is de eerste stap voor een opgraving. Dat wil nog niet zeggen dat de inhoud van het graf per abuis geruimd is. Hebt u met de gemeente al contact gehad om te horen wat er aan de hand is?

Het is zeer ongebruikelijk dat een graf geruimd wordt, zonder dat het graf meteen klaar wordt gemaakt voor een volgende begraving.
Ik zou eerst maar eens met de gemeente overleggen.

Als het inderdaad onverhoopt zo zou zijn dat de inhoud van het graf toch geruimd is en niet meer terug te vinden is, kunt u de gemeente natuurlijk aansprakelijk stellen. Maar dan wordt het nog een hele klus om de schade vast te stellen, want financiële schade is er niet.

Dat de begraafplaatsbeheerder toezicht houdt op de werkzaamheden van een externe grafdelver, is helemaal niet gek. Het is heel verstandig. Het graf moet goed gestut worden, uit veiligheid voor de grafdelver, maar ook om te voorkomen dat buurgraven kunnen inzakken en de monumenten op buurgraven wegglijden. Ook moet het graf weer op de juiste manier gesloten worden, om gevolgschade voor buurgraven te voorkomen. Dat is niet simpelweg alleen zand in het gat gooien. De bekisting moet er zorgvuldig uit worden gehaald zonder buurgraven te beschadigen en het zand moet overal goed worden aangedrukt. Zonder toezicht hebben mensen de neiging te snel en slordig te werken.

De gemeente kan kosten voor toezicht rekenen, als dat in een verordening geregeld is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE