Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gaan lichamen 'wandelen'?


6 februari 2016

Vraag nummer: 45136

Onlangs vertelde een medewerker van een begraafplaats mijn moeder dat het niet zoveel zin heeft dat 'herbegraven', omdat volgens hem de lichamen in de loop der tijd wel meters naar links of naar rechts kunnen zijn verplaatst door het werken van de grond. Ik vind dat een gek verhaal. Maar, is het waar?
Hartelijk dank voor uw antwoord alvast!

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is volslagen onzin. De idee van 'ondergrondse grondstromen' is flauwekul. Misschien had die medewerker van die begraafplaats geen zin in die klus.

Het kan wel zo zijn dat skeletresten niet altijd mooi in het midden van het graf liggen. Het kan zijn dat het graf niet heel precies in het midden van de beschikbare ruimte gegraven is, maar bijvoorbeeld 10-15 cm te veel naar links. Als dan de kist in het graf geplaatst wordt, kan het zijn dat die door een wat onhandige beweging aan de linkerkant van de kuil staat. Dan kan ook het ook nog zo zijn dat de overledene een beetje links in de kist ligt, bijvoorbeeld omdat de rouwauto vlak voor aankomst op de begraafplaats een scherpe bocht naar rechts maakte. Per saldo kan het zo zijn dat het stoffelijk overschot 30 of 40 cm links van de hartlijn van graf ligt. Maar die speelruimte is ook nog altijd gewoon in, binnen de begrenzing van, het graf.

Een graf kan wel eens een klein beetje inzakken, als in een buurgraf diep gegraven wordt. Maar dan gaat om centimeters en om de rand van het graf, niet om stoffelijke resten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld de vraag: Kan de houder van de begraafplaats andere of nieuwe voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE