Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familie aanwezig bij herbegraven


11 oktober 2005

Vraag nummer: 4085  (oude nummer: 6669)

In onze nieuwe beheersverordening is opgenomen dat: Het opgraven van lijken, herbegraven van lijken en het ruimen van graven is slechts toegestaan indien daarbij geen andere personen aanwezig zijn dan degenen die met deze werkzaamheden zijn belast.
Nu krijgen wij de vraag of de familie bij een herbegraving aanwezig mag zijn?
Mag dit?
Zo, ja moeten wij de tekst in de verordening dan aanpassen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is feitelijk geen enkel bezwaar tegen dat familie bij een herbegraving aanwezig is. Dat hoeft niet verboden te worden en er hoeft ook niet in de verordening te staan dat het wel mag. Het hoeft gewoon niet geregeld te worden. U hebt toch ook niet in de verordening staan dat de familie bij een (eerste) begrafenis aanwezig mag zijn? Dat is vanzelfsprekend, en bij een herbegrafenis is dat ook geen punt. Je moet alleen verschil maken tussen de opgraving en de herbegraving.
Dat bij opgraving (en ruiming) geen anderen dan degenen die met deze werkzaamheden zijn belast, aanwezig mogen zijn, is verstandig. Men kan soms niet geheel verteerde (delen van) lichamen tegen komen en dat is geen plezier gezicht, vooral niet voor directe nabestaanden.

Maar ik zou bij een herbegrafenis in aanwezigheid van familie wel even enkele details bespreken, zoals wel of niet gebruik van een kist. In sommige gemeenten vindt een herbegraving die door de gemeente wordt uitgevoerd, plaats met behulp van een juten zak. Daar worden dan de beenderen in gedaan. Daar is technisch en wettelijk geen enkel bezwaar tegen, maar een familie staat wellicht raar te kijken. Ook misschien tegen het gebruik van een beenderenkist. Vooraf dat soort dingen bespreken lijkt mij verstandig.

Kortom: de tekst in de verordening lijkt mij onnodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE