Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dochter herbegraven (onder in algemeen graf)


10 april 2018

Vraag nummer: 54570

een dochter van een kennis ligt in een graf met 3 personen. Nu willen de ouders achteraf toch een alleenstaand graf voor haar, dus zou zij op gegraven moeten worden ( zij is de onderste van de 3 ) en op dezelfde begraafplaats herbegraven moeten worden maar nu in een eigen graf. Is dit allemaal mogelijk??

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Voor een opgraving en herbegraving is een vergunning nodig van de burgemeester waar de begraafplaats ligt. Voor graven geldt een periode van grafrust, die niet zomaar geschonden mag worden. Zie:


U schrijft helaas niet hoe lang geleden die dochter begraven is. Het is namelijk gangbaar beleid om vergunning voor een opgraving te geven, als de begrafenis minder dan 2 maanden geleden was. Men gaat er dan namelijk van uit dat de kist nog heel is.

Ik neem aan dat de dochter in een zogenaamd algemeen graf ligt. Veel burgemeesters hebben moeite met het verlenen van een vergunning als 2 andere overledenen daarvoor tijdelijk het graf uit moeten. Als ook zij minder dan 2 maanden geleden begraven zijn, is het mogelijk. Maar voor sommige burgemeesters ligt het moeilijk.

Als de dochter langer dan 2 maanden geleden begraven is, is de kans op een vergunning klein. Natuurlijk kunnen de ouders toch een poging wagen, maar ze weten dan dat de kans op succes niet groot zal zijn. Dat de dochter op dezelfde begraafplaats herbegraven zal worden, maakt geen verschil.

Echter, na 10 jaar na de begrafenis van de dochter kan wel vergunning worden verleend. Want dan is de wettelijke termijn van grafrust verstreken en wordt gewoonlijk wel altijd een vergunning verstrekt.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven (of cremeren)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE