Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Cremeren na graf ruimen; kosten en procedure? 2


30 december 2015

Vraag nummer: 44700

Om mijn eerdere vraag van gisteren aan te vullen het gaat hierbij om het graf van mijn opa en oma waarvan de grafrechten in 2008 al verlopen schijnen te zijn. Wij als kleinkinderen waren hier niet van op de hoogte en ook is niemand op de hoogte gebracht door beheerder van de begraafplaats wat overigens bij mijn andere opa en oma wel gebeurd is. Nu kwamen we er tot onze schrik achter toen we het graf bezochten dat er geruimd gaat worden.
Het gaat om de begraafplaats Besoyen te Waalwijk. We hebben al wel contact gehad maar zouden nu dus 1000 euro moeten betalen tot 2018 en dan weer 1000 euro voor verlenging. En dat is voor sommigen gewoon teveel omdat de meeste van mijn neven en nichten het niet zo breed hebben. Vandaar mijn vraag welke procedure we zouden moeten volgen om de resten gecremeerd te laten worden

Met vriendelijke groet
Corina

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het gaat om een kerkelijke begraafplaats. De begraafplaats had in 2007/2008 de wettelijke verplichting om de rechthebbende, vermoedelijk een oom of tante van u, een verlenging aan te bieden. Of dat gebeurd is, weet ik niet. Maar er is ook geen familielid geweest dat in 2008 zelf bedacht heeft dat de grafhuur verlengd zou moeten worden.

U klaagt dat kleinkinderen hier niet van op de hoogte waren. Maar dat kan ook niet. Een kerkelijke begraafplaatshouder heeft geen inzicht in familieverhoudingen en heeft geen toegang tot adresbestanden in het bevolkingsregister. De parochie kent de kleinkinderen niet en heeft geen adressen en mag ze vanwege privacybescherming ook niet bij de gemeente opvragen. Dan kan u ook geen post verwachten.
Omdat men geen nabestaanden kon bereiken, publiceert men bij het graf vaak nog een waarschuwing. Dat blijkt een goed systeem te zijn, want bij u werkt het.

Ik begrijp dat de begraafplaats graag heeft dat de achterstallige grafhuur van 2008-2018 ook nog betaald wordt, voordat men vanaf 2018 kan verlengen.
Ik heb eens even de tarieven van de begraafplaats opgezocht. Verlenging van een dubbeldiep graf voor 10 jaar kost EUR 325,0 grafrecht (huur) en EUR onderhoudsbijdrage voor het terrein. Samen dus 625,-.
Als u de achterstallige huur zou betalen en een verlenging van 2018 tot 2018 komt u dus aan ongeveer EUR 1.250,-.

Als ik dit bedrag zie, kan ik eigenlijk meteen al wel zeggen dat opgraven en cremeren niet goedkoper zal zijn. Bij een opgraving moet u denken aan kosten tussen 800,- en 1.000,- voor het openen van het graf en de levering van 2 kisten. Of kleine of grote kisten nodig zijn, is nog niet te voorspellen. Als er een crematorium in de buurt wordt gevonden, zijn de kosten van transport misschien niet zo hoog. Misschien mag u de kisten ook wel zelf transporteren. Maar dan: de kosten van de crematies. Het is wettelijk verplicht dat er 2 crematies zijn, want het gaat om 2 personen. Het is streng verboden om de stoffelijke resten van 2 personen samen te cremeren. De kosten van een crematie komen gewoonlijk op ongeveer EUR 1.250,-. Er zijn echter crematoria die bereid zijn voor een lager tarief te cremeren als er geen afscheidsdienst wordt gehouden en men de stoffelijke resten op een 'onrendabel uur' kan cremeren zonder familie erbij, zodat het allemaal zo simpel mogelijk kan. Dan kunnen tarieven dalen tot ongeveer EUR 700,-.
Als alles mee zit, komt u aan kosten van EUR 800,- (opgraven) + 700,- (crematie opa) + 700,- (crematie oma) is totaal EUR 2.200,-.
Als het tegen zit, kunnen de kosten EUR 1.000,- + 1.250,- + 1.250,- is EUR 3.500,- bedragen.
Voor de opgraving en crematie moet u verlof bij de burgemeester van Waalwijk aanvragen. Een dergelijk verlof krijgt men soms kosteloos, soms tegen betaling van een paar tientjes leges.

U moet zelf de afweging maken, maar opgraven en cremeren is in elk geval geen veel goedkopere oplossing.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE