Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetting van 3 kinderen bij ouders


30 november 2009

Vraag nummer: 7093  (oude nummer: 14454)

beste Hr. / Mw.
is het mogelijk om mijn twee zusjes en mijn broer "bij te zetten" in het graf van mijn ouders ?
Mijn zusjes zijn al 40 jaar geleden overleden en mijn broer 20 jaar.
Mijn moeder is 8 jaar geleden gestorven en mijn vader 2 jaar geleden.
Welke weg moet dan bewandeld worden ? En heeft u enig idee wat daar voor prijskaartje aanhangt ?

Bij voorbaat hartelijk dank .
m.v.g. XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw ouders in een 2-persoons graf zijn begraven, is er nu simpelweg onvoldoende ruimte. Als zij in een 3-persoons graf begraven zijn en onderin zijn begraven zodat er boven uw vader nog ruimte is, zijn er misschien mogelijkheden.

Als uw ouders in een 2-persoons graf zijn begraven, dan is het samenvoegen van graven wettelijk nu niet mogelijk, maar wel over 8 jaar, als uw vader 10 jaar begraven is geweest. Dit in verband met de wettelijke termijn van grafrust van 10 jaar.

Echter, naast de wettelijke mogelijkheden hebben begraafplaatsen eigen regels. Als de begraafplaatsregels het schudden van graven (een vorm van ruiming; het samenvoegen van stoffelijke resten) mogelijk maken, zou het over 8 jaar mogelijk moeten zijn, mits er geen technische belemmeringen zijn. Een belemmering zou kunnen zijn dat de ontbinding van stoffelijke overschotten op die begraafplaats langzamer gaat dan normaal.

Als de betreffende begraafplaats het schudden van graven niet toestaat, kunt u in theorie alle overledenen over 8 jaar laten opgraven en samen in een nieuw graf laten herbegraven, maar dan moet het wel een nieuw 5-persoons graf zijn. Wat feitelijk neer zal komen op twee nieuwe driepersoons graven naast elkaar; of drie tweepersoons. Maar waarschijnlijk is dat niet uw bedoeling.

Over de kosten kan ik u niets zeggen. Die lopen namelijk per begraafplaats erg uiteen. Het hangt er van af of het een gemeentelijke begraafplaats is of niet; gemeenten heffen namelijk soms een soort belasting op opgravingen op hun eigen begraafplaats. Voorts hangt het er van af of de op- en herbegravingen door eigen personeel kunnen worden uitgevoerd, dan wel of een extern bedrijf moet worden ingehuurd. En of de graven wel op dezelfde begraafplaats liggen. En of u nieuwe graven nodig zou hebben of niet.

Kortom, er zijn in theorie wel mogelijkheden, nu of in de toekomst. Maar of die uitvoerbaar zijn en welk prijskaartje er aan hangt, kan alleen de beheerder van de begraafplaats u zeggen. Neem daar dus contact mee op.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE