Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beslissen zonder 4e kind


16 september 2013

Vraag nummer: 35631

Geachte heer,

Ik stel een vraag voor mijn buurvrouw. Zij is 81 en heeft 4 kinderen. Haar ex-man is in 1983 overleden en zij heeft toen alles geregeld mbt de begrafenis en zij heeft ook de grafrechten betaald.

Daarna zijn de tarieven een keer veranderd en hebben haar 4 kinderen de grafrechten betaald. Er is onenigheid en nu hebben de 3 kinderen in april zonder medeweten van nr 4 hun vader laten opgraven en laten cremeren.

Vanwege de onenigheid wil mevrouw heel graag weten of haar 3 kinderen dit terecht dan wel onterecht hebben gedaan. Het kind dat dit niet weet/wist zit in de Wajong en had bij het verlengen van de grafrechten wel al een x aangegeven dat hij dit niet meer kon/wilde betalen en toen hadden de andere 3 gezegd dat hij zich dan ook nergens meer mee mocht bemoeien.

Kunt u zeggen hoe dit juridsch precies zit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De rechthebbende op het graf heeft het inhoudelijk voor het zeggen. Waarschijnlijk was dat inmiddels een van de kinderen. Er hoeft geen instemming of overleg met andere kinderen te zijn. Het zou natuurlijk wel netjes zijn, maar dat is een andere zaak. Juridisch en wettelijk was het niet nodig.
Inderdaad kunnen de 3 kinderen tegen het 4e zeggen: als jij niet mee betaalt, moet je je er ook niet mee bemoeien.
Het is heel vervelend dat het tot onenigheid met en tussen kinderen leidt. Maar de zaak roept ook meer vragen op. Zoals: hebben de 3 kinderen dat gedaan zonder medeweten van moeder? Waarschijnlijk niet. Waarom heeft moeder het dan niet zelf met het 4e kind besproken?

De vraag is ook wat het 4e kind dan gewild zou hebben? Waarschijnlijk zijn het alleen emoties rondom het gevoel gepasseerd te worden en zijn er geen objectieve bezwaren.
Allemaal heel lastig binnen een familie, maar verder niets aan te doen.

Ik begrijp dat de opgraving en crematie inmiddels hebben plaatsgevonden. Feitelijk is er dus niets meer te veranderen.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >